Intră acum și în grupul de
Prin introducerea listei cu diagnostice evitabile la internare, care conţine aproximativ trei sute de poziţii, medicii din România sunt obligaţi să interneze diagnostice şi nu bolnavi, a declarat, miercuri, vicepreşedintele PDL Suceava, Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii a apreciat că aproximativ 26 la sută din cazurile internate la Spitalul Judeţean Suceava nu ar fi trebuit internate, iar medicii suceveni au dorit să afle cum a stabilit ministerul această situaţie şi aşa s-a aflat că a fost întocmită o listă de diagnostice evitabile la internare.
Irimie a menţionat că unităţile sanitare cu paturi vor trebui să reducă gradual internările cu spitalizarea continuă pentru pacienţii cu diagnosticele respective. „Am ajuns la concluzia că medicii din România sunt obligaţi să interneze diagnostice şi nu bolnavi. Noi, la şcoală am învăţat că fiecare bolnav este unic şi că nu există boli, ci există bolnavi. O boală se poate manifesta diferit de la unul la altul”, a spus medicul sucevean.
Vicepreşedintele PDL Suceava a ţinut să sublinieze că lista a fost întocmită cu scopul clar de a „omorî” spitalele mici. „Respectându-se aceste criterii de internare după diagnostic spitalele mici vor muri din lipsă de pacienţi pentru că nu le vor fi validate cazurile şi nu pot fi plătite de Casele de asigurări de sănătate”, a mai declarat Irimie.
El a mai arătat că multe dintre diagnosticele evitabile la internare se internează în spitalele mici, cum ar fi angina pectorală nespecificată, sau hipertensiunea esenţială.
Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a remarcat că o epicondilită, durere a cotului, poate fi internată potrivit listei, dar că o coxartroză, o afecţiune cronică degenerativă a şoldului, nu este internabilă. „În concluzie, dacă vii în cârje, te trimite acasă, dacă te doare în cot, mergi în spital”, a mai declarat Irimie.
Intră acum și în grupul de