Mircea Geoana, la Suceava: „Ucraina trebuie sprijinita din toate punctele de vedere pentru a avea un destin european”


Intră acum și în grupul de

geoana, nechifor, ambasador polonia

Ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczgiel: „E foarte important parteneriatul estic si sprijinul pentru Ucraina. De cooperare beneficiaza regiunile invecinate.

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava: „Am facut invitatii la aceasta sedinta de la Suceava pentru toti parlamentarii, dar se pare ca sunt ocupati. Au dat curs doar parlamentarii din USL. Azi am pus in practica o abordare concreta bazata pe egalitate si vecintatae. Bucovina e o zona in care au trait si traiesc multe minoritati natioanle si cred ca o relatie coreta cu Ucraina poate porni din Bucovina. Tot ce inseamna frontiera cu Ucraina sa fie dusa in abordare pragmatica.

Mircea Geoana, senator PSD: „Istoria iti da uneori replici neasteptate si indiferent in ce era suntem sau din ce generatie facem parte, cateva lucruri sunt constante. Aceasta zona a Europei a fost este si va ramane o zona in care colaborarea si confruntarea se vor imbina. Ce s-a intamplat in ultimele saptamani trebuia sa ne dea dea de gandit mai de mult. Cand Georgia a fos invadata, cand conducta de gaz a fost inchisa.

Relatia noastra cu Ucraina a fost de multe ori complicata in ultimii ani. Istorie, granite, minoritati, platou continental. Am avut o relatie sincopata. Am venit sa va spun aici ca ce s-a intamplat si ce risca sa se mai intample cu Moldova sau Georgia trebuie sa conduca la o schimbare de accent  in politica externa a Romaniei. Ucraina trebuie sprijinita din toate punctele de vedere pentru a avea un destin european.

Revenirea Rusiei la granitele noastre e o optiune pe care nu putem sa o asteptam fara a actiona si reactiona. O Ucraina europeana reprezinta in mod identic interesul national romanesc. La fel si Moldova. Suntem aici la sugestia dlui Nechifor ca sa schimbam registrul si modalitatile de a ne raporta. Tot ce avem proiecte de colaborare in orice format bi sau trilateral pentru ca impreuna cu Parlamentul si Guvernul sa ancoram Ucraina de noi si UE. Semnarea acordului de liber schimb cu Ucraina va face ca piata ucraineana sa fie atractiva pentru nou. Va trebui sa ajutam Modova si Ucraina sa gaseasca formulele de comert care sa contracareze masurile ostile ale Federatiei Ruse. E un moment cand Romania si Suceava trebuie sa dea un raspuns pe masura.

Romania e o tara puternica si stabila si un membru de elita al NATO si de crestere de influenta in UE. Zonal insa, una e sa am o salba de state in aceeasi zona cu mine sau care revin la alta tara. Vom relua o colaborare intre ministerele de Transport din Romania, Ucraina si Polonia pe coridorul IX: e cea mai scurta cale dintre Istanbul si Lvov. Chiar daca va dura cativa ani, va constituti una din cele mai importante culoare de transport.

 Romania nu are inca forme de interconectare pe transport multimodal sau electricitate. Tot ce inseamna sosea de centura a Marii Negre si conectare cu Euroregiunea Prutul de Sus va fi atent sprijinita. Bucovina are in ea ca brand tot ce e nevoie, asa ca Transilvania. Sunt al dvs.100% in a lucra impreuna cu profesionisti in comunicare in a face un brand care sa aduca investitii de tot felul. E pacat sa nu facem asta impreuna. Va spun, in premiera, ca vom lansa in perioada urmatoare, cu companii europene si americane, un forum patrulateral permanent si prin rotatie, Suceava, Chisinau, Cernauti si Iasi,  pentru a prezenta tot ce mai atractiv in aceste orase.

Va rog, in mod oficial, sa iesim dintr-o logica hiperbirocratica si sa veniti cu o prioritizare reala de proiecte pentru accelerarea dezvoltarii locale. Rolul meu e de a aduce investitii si bani in zona. Romania devine o tara care nu mai e de frontiera. Cred ca in acest fagure de dezvoltare putem aduce capital privat si investitii. In acest moment va pot spune ca exista azi, in conditiile de dupa anexarea Cimeii, sanse rezonabile ca Romania sa isi atinga obiectivul de aderare la Schengen. Deci, vom avea o granita de nord si est care va respira si va fi mai bine protejata. Exista un plan de actiune pe care il voi propune Guvernului in mod oficial. In schimb, va rog sa ma ajutati cu proiecte ca si eu sa va pot ajuta.

Lucrurile sunt si vechi si noi, dar cateva elemente sunt obligatorii. O buna guvernare, eficienta, integra, transparenta. Sa nu mai risipim banii putin pe care ii avem. Infrastructuri, nu se poate fara ele. Si banii de infrastructuri sunt limitati: sa ne concentram pe punctele de frontiere si pe ruta critica. Capitalul uman-chiar daca ia mai mult timp. In ultimii ani, capitalul uman s-a degradat la o zona de risc.

Logica economica impune ca intotdeauna sa existe noi piete si frontiere. Romania sa afla la interferenta a doi plamani: Occident si Orient.

Diversificare graduala a resurselor de energie. Densitate strategica daca rusii vor o salba de protectie strategica si Occidentul va face exact la fel. E o sansa deosebita pentru noi.

Daca lucrurile vor merge bine, Frontiera de nord si de est va cunoaste cresterea economica din vest.”

Mihail Gainiceru, președintele Consiliului Regional Cernauti: „Din pacate, situatia in Ucraina nu e cum ar trebui sa fie, dar in trei luni, vom intra in normalitate. Pericolul de la estul frontierei noastre e puternic, dar speram ca, cu sprijinul comunitatii europene sa putem gasi o cale. Ceea ce s-a intamplat azi e important pentru Ucraina. Avem posibilitatea de a participa la mai multe proiecte si ar fi bine ca ele sa fie sistematizate.

Semnalul de azi e foarte important pentru Cernauti si primarii de la frontiera. Am discutat azi si procedura. Nu din vina Romaniei, ci din conditii obiective lucrurile taragneaza. Speram ca realitatile noi va duce la decizii mai rapide cu efect transfrontalier rapid. Avem un dosar mare de proiecte ce nu au fost realizate, sunt competitive si cred ca vor fi primele. Cred ca sunt necesare si contacte intre sectii de invatamant si cultura intre Romania si Ucraina si sustinute de proiecte comune din partea UE.”

Florin Sinescu, prefectul Sucevei: „Suntem intr-o situatie exceptioanla si trebuie sa profitam in sensul bun de asta. Am identificat oportunitatea ca PCTF Vicovu de Sus sa devina unul de trafic international. Nu avem un inspectorat judetean al Politiei de Frontiera. Cred eu ca in momentul in care vom avea posibilitatea deschiderii PCTF, vom putea dezvolta economic si turistic zona. Proiectul de modernizare a PCTF a fost realizat. Speram sa il deschidem pana la finalizarea lui integrala.”


Intră acum și în grupul de