Intră acum și în grupul de
Colegiul „Alexandru cel Bun” a participat cu o echipă de 60 elevi la Ziua Europeană a Curăţeniei (Let` s Clean Up Europe!) care a avut loc la data de 10 mai 2014, campanie a Asociaţiei Planeta Verde care a gândit un eveniment de îndepărtare a litteringului la nivel european, desfăşurat în aceeaşi zi pe tot continentul şi care implică un număr cât mai mare de persoane.
Însoţiţi de cadre didactice, elevii s-au deplasat în zona de agrement Ariniş sâmbătă, la ora 09.00. Elevii şi-au adus mănuşi de acasă sau au primit de la Primăria Gura Humorului care a susţinut activitatea cu saci menajeri. Zona dintre podul suspendat şi Podul Voroneţ a fost cea vizată, în mod special zonele de picnic unde sacii s-au umplut, ba chiar nu au fost suficienţi. Primăria a suplimentat numărul şi obiectivul a fost îndeplinit, în final cei 105 saci au fost ridicaţi de firma de salubrizare a oraşului.
Deşeurile au fost sortate, iar în funcţie de conţinut sacii au fost etichetaţi pentru ca ridicarea acestora să se facă selectiv, aşa cum s-a făcut şi adunarea gunoaielor. Şi au fost multe. Din nou elevii s-au confruntat cu situaţii dificile, cu zone accidentate, cu grămezi de deşeuri în pădure, pe albia râului Moldova, dovezi ale unei lipse totale de educaţie a celor care aleg să-şi petreacă timpul liber în zona respectivă dar uită normele elementere de bun simţ.
Vremea a încurajat participarea şi a oferit o dimineaţă reală de primăvară în care a existat şansa responsabilizării, a implicării, şi a educării prin participare directă la ecologizare. E dificil de înţeles comportamentul oamenilor dar mai ales atitudinea în ceea ce priveşte mediul. Dovezile au existat pe teren şi au fost atât de numeroase încât şi revolta copiilor a fost pe măsură. Aşa vor înţelege că finalul unor momente de distracţie, a picnicurilor, poate fi unul responsabil, participanţii ar trebui să înveţe că natura se sufocă de la atâtea gunoaie şi că nu e deloc dificil să foloseşti un sac menajer, să aduni resturile şi să le depozitezi în locuri special amenajate. Educaţia începe acasă, continuă la şcoală, dar se termină tot acasă, de aceea fiecare activitate de voluntariat în vederea ecologizării ar trebui să devină un strigăt, o atenţionare asupra viitorului incert pe care îl are mediul înconjurător atâta timp cât cei aflaji în mijlocul lui nu-i acordă atenţie şi îl distrug încet dar sigur.
Coordonatorul echipei de elevi le mulţumeşte pentru participare şi îi roagă să aplice lecţia pe care au învăţat-o în fiecare zi, oriunde s-ar afla.
Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan, Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Intră acum și în grupul de