Intră acum și în grupul de
Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar şi în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi, subscrise temei propuse de O.M.S. „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”, informează comisar de poliţie Alin Botezatu, coordonator C.P.E.C.A. Suceava.
Potrivit sursei citate, pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de partenerii săi, face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun.
Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficiente în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi, de asemenea, în prevenirea fumatului pentru tineri.
Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii. Obiectivul general al acestei iniţiative este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice datorate consumului de tutun, dar şi fumatului pasiv.
Conform ultimului Studiu în Populaţia Generală privind prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2010, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
• Fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României: 56,9% dintre cei intervievaţi au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii.
• În ultimele 30 de zile, au declarat că fumează o treime dintre subiecţi (în scădere faţă de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) declară că a fumat zilnic.
• Comparativ cu studiile anterioare, se observă: pe grupe de vârstă – pentru 35 – 44 de ani, cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vieţii (63,4%) şi creştere faţă de studiul anterior, din 2007;
• Pentru grupa de vârstă 15 – 24 de ani, continuă scăderea prevalenţei celor care au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, iar pentru 25 – 34 de ani se înregistrează, ca şi în 2004 şi 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) şi consumul actual (35,5%).
• Raportul între populaţia fumătoare de sex masculin şi cea de sex feminin rămâne de aproximativ 2:1.
•În funcţie de mediul de rezidenţă, se observă menţinerea tendinţei înregistrate în studiile anterioare: cele trei prevalenţe au cea mai mare valoare în zonele urbane mari şi cea mai mică în cele rurale.
Ca răspuns instituţional de prevenire a consumului de tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog recomandă o serie de factori de protecţie, precum:
• Canalizarea curiozităţii prin informare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun.
• Promovarea educaţiei prin valori şi atitudini care denotă respect şi responsabilitate pentru sănătatea proprie.
• Dezvoltarea abilităţilor sociale ca suport atitudinal şi comportamental autonom şi raţional faţă de ceilalţi.
• Promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber.
• Accesibilitatea scăzută a tutunului în mediile sociale frecventate de tineri.
Intră acum și în grupul de