Intră acum și în grupul de
Mai multe drumuri din regiunea Cernăuţi au fost blocate în ultimele două zile de protestatari care sunt nemulţumiţi că sute de tineri sunt chemaţi la comisariatele militare din raioanele regiunii Cernăuţi pentru a fi mobilizaţi în estul Ucrainei, unde de mai multă vreme se dau lupte grele pentru apărarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean, a informat bucpress.eu.
Anunţarea celui de-al treilea tur al mobilizării parţiale în Ucraina a provocat proteste în mai multe regiuni ale ţării, mai ales din partea mamelor şi soţiilor bărbaţilor chemaţi la datorie, scrie şi Zorile Bucovinei.
Nedorind ca fiii şi soţii lor să fie duşi sub gloanţe, în bătaia tunurilor, femeile au recurs la metode disperate, blocând drumurile de circulaţie naţională şi internaţională. Nu departe de Kyiv, la Belaia Ţerkovi, protestatarii au blocat timp de 20 de minute circulaţia, cerând salvarea din încercuire a militarilor din brigada nr. 72, lor alăturându-se şi persoane care se împotrivesc unor noi mobilizări.
În regiunea Cernăuţi blocarea drumurilor a durat mai mult, fiind provocată de înştiinţările şi ordinelor de chemare trimise de comisariatul militar regional în mai multe localităţi. Joi seară, 24 iulie, au oprit circulaţia, pe două segmente de drum, grupuri de locuitori din Corovia şi Molodia. În raionul Secureni aproape toate satele s-au pronunţat contra mobilizării, recurgând la aceeaşi metodă de protest, primii ieşind pe şosea locuitorii din Bilousivka, urmaţi de cei din Lomacinţi, Myhalkovo, Serbyceanî, Korman, Romankivţi, trasa Cernăuţi-Secureni-Novodnestrovsk fiind totalmente paralizată. Ştafeta protestelor din Secureni a fost preluată de locuitorii s. Priprutie, raionul Noua Suliţă.
Vineri dimineaţă, după ce primarul a dat citire listei cu circa 150 de persoanele ce pot fi supuse mobilizării, zeci de femei cu sugari în braţe, tineri şi bătrâni au blocat şoseaua, zădărnicind circulaţia pe tot parcursul zilei. Spre seară au solidarizat cu vecinii lor şi un grup de tineri boinceni, închizând drumul la intrarea în Boian. În aceeaşi zi au fost blocate drumurile şi în localităţi din raionul Herţa.
Nemulţumirea a trezit nelinişte în momentul în care zeci şi sute de locuitori ai regiunilor Doneţc şi Lugansc au părăsit locul de conflict, stabilindu-se cu traiul în regiunile de vest ale Ucrainei şi obţinând statut de refugiat. Aceştia din păcate “se fac tot mai comozi la noi acasă”, spun protestatarii şi refuză astăzi să se mai întoarcă la casele lor şi să lupte alături de tinerii din toată ţară pentru eliberarea de separatiştii proruşi a regiunilor lor, pe când tinerii din regiunea Cernăuţi, români şi ucraineni sunt mobilizaţi şi trimişi “la război”, câte o sută şi chiar mai mulţi din fiecare localitate. “Cine şi cu cine luptă în Estul Ucrainei?”, se întreabă românii din ţinutul Herţa. Exemplul lor l-au urmat şi locuitorii din celelalte sate româneşti ale regiunii Cernăuţi, care au ieşit în stradă şi au intrerupt circulaţia pe drumurile principale din nordul Bucovinei.
Bucpress.eu precizează că centrul regional Cernăuţi este “paralizat”, fiind izolat de raioanele Herţa, Hliboca şi Noua-Suliţă.
Drumurile spre satele româneşti ale regiunii sunt închise, acces având doar ambulanţele şi pompierii, în caz de necesitate. Locuitorii din cele trei raioane ale regiunii Cernăuţi au blocat de două zile şi circulaţia pe drumul E86, care duce spre România, Republica Moldova şi capitala Ucrainei. Întâlnirile care le-au avut protestatarii cu autorităţile locale, reprezentanţii şi conducerea comisariatelor regional şi raionale, în cele două zile de când neliniştea în rândul populaţiei paşnice din regiunea Cernăuţi se face tot mai simţită, n-au dus la o înţelegere comună, ceea ce îi determină pe oameni să rămână în stradă şi să aştepte un răspuns oficial din partea Preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko. “Vom sta atâta timp în stradă până când vom fi auziţi şi înţeleşi corect!”, ne-a spus doamna Marina Gociu din satul Godineşti, raionul Herţa, o mamă cu ochii înlăcrimaţi care îşi aşteaptă de patru luni feciorul să se întoarcă acasă de la război. “Numai aşa suntem în siguranţă că tinerii noştri nu vor fi mobilizaţi şi duşi la război”, a continuat gândul doamna Bilea din comuna Pasat, regiunea Cernăuţi.
(Sursa foto bucpress.eu)
Intră acum și în grupul de