Intră acum și în grupul de
Un număr de 25.000 de bunuri de colecție vor fi digitizate ca urmare a unei cooperări dintre Muzeul Bucovinei, Muzeul de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți și Muzeul de Etnografie Bălți.
Luni, 11 august, a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, la Centrul pentru susținerea tradițiilor bucovinene, în prezența directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a managerului de proiect din partea României, Doina Maria Creangă, și a coordonatorilor de proiect din Republica Moldova și Ucraina, Ludmila Dobrogeanu, respectiv Oleg Kuchurian.
În perioada 11-17 august vor avea loc la Suceava sesiuni de informare și ateliere de lucru în domeniul conservării și protejării patrimoniului cultural mobil din colecțiile muzeale. Vor lua parte 24 de gestionari de colecții, dintre care 12 sunt români, 6 ucraineni și 6 moldoveni.
Proiectul „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul” este finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Colaborarea dintre cele trei țări este de bun augur în viziunea coordonatorilor de proiect din Republica Moldova și Ucraina, care au declarat că vor depune tot efortul pentru a pune în practică lucrurile învățate în România.
„Folosindu-ne de experiența dvs., vom solicita organelor decizionale de la noi să introducă și în Ucraina o formă de organizare a muzeelor”, a completat Oleg Kuchurian, coordonatorul de proiect din Ucraina.
Din bugetul proiectului a fost achiziționată aparatură IT și aparatură de măsură și control cu ajutorul cărora vor fi digitizate 25.000 de piese de patrimoniu și vor fi monitorizate 24 de depozite de colecții ale muzeelor partenere. Pentru digitizarea patrimoniului au fost achiziționate servicii pentru crearea unui soft de digitizare a patrimoniului cultural mobil. Acestea vor fi introduce într-un sistem informatic de gestiune, de către gestionarii de colecții, bunurile muzeale aparținând patrimoniului cultural mobil, din cele trei muzee partenere.
Digitizarea patrimoniului cultural mobil va permite conservarea digitală pe termen lung a materialului cultural și accesibilitatea online a patrimoniului deținut de muzeele partenere, atât a specialistului de muzeu, cât și altor persoane interesate, acțiuni esențiale pentru a permite accesul la cultură și cunoaștere în era digitală din zona transfrontalieră.
Accesul public la patrimonial cultural mobil al Muzeului Bucovinei se va putea face de pe pagina web a acestuia, unde se va regăsi un meniu special pentru baza de date cu patrimonial cultural digitizat.
De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat și tipărit un Ghid de bune practice privind protejarea patrimoniului cultural mobil , instrument de lucru care va familiariza gestionarii de patrimoniu cu noile tehnici și proceduri de lucru în domeniul conservării patrimoniului.
Intră acum și în grupul de