Intră acum și în grupul de
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat că judeţului Suceava i-au fost alocate, în acest an, de la Ministerul Sănătăţii, fonduri în valoare de 192 000 de lei în cadrul programului naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.
Ea a spus că această sumă acoperă contravaloarea a 2400 de testări, de la începutul anului şi până în prezent fiind efectuate 308 testări.
Zorescu a explicat că programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, derulat de Ministerul Sănătăţii , se adresează femeilor ce au vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat şi care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că în judeţul Suceava funcţionează două reţele de screening, una la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava la care sunt înscrişi şi medici din zonele Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, iar alta la Spitalul municipal Fălticeni.
Ea a explicat că din aceste două reţele de depistare precoce a cancerului de col uterin fac parte medici de familie care consiliază şi trimit pacientele la centrele de recoltare, dar şi medici ginecologi, medici din cabinetele de planning familial şi medici anatomo- patologi.
Zorescu a spus că medicii de familie care doresc să se înscrie în aceste reţele de screening se pot adresa serviciului administrativ al celor două spitale din Suceava şi Fălticeni şi trebuie să prezinte autorizaţia sanitară de funcţionare a cabinetului unde îşi desfăşoară activitatea şi contractul încheiat CAS Suceava, apoi să ridice de la DSP Suceava formularele cu regim special care sunt asigurate gratuit.
Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani pot solicita medicului de familie eliberarea unui formular pentru recoltare în vederea efectuării testului Babeş-Papanicolau, iar medicul oferă informaţii despre acest tip de investigaţie medicală şi îi recomandă un centru de recoltare.
Ea a precizat că rezultatele acestui test ajung la medicul de familie, femeile fiind informate despre rezultat, iar în cazul în care rezultatul testului este pozitiv, acestea sunt îndrumate pentru efectuarea unor investigaţii medicale suplimentare.
În cursul anului 2013, în judeţul Suceava au fost testate în cadrul programului naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin 3591 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.
Intră acum și în grupul de