Intră acum și în grupul de
Acordul bilateral privind micul trafic de frontieră între România şi Ucraina va fi semnat, joi, la Kiev, de premierul Victor Ponta şi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Victor Ponta va efectua o vizită de lucru la Kiev, în data de 2 octombrie 2014, la invitația omologului său ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Cu această ocazie, Primul-ministru va avea convorbiri cu Premierul ucrainean și va fi primit de către Președintele Petro Poroșenko.
Vizita se înscrie în cadrul acțiunilor de sprijin constant al României pentru eforturile Ucrainei, ca şi pentru cele ale Republicii Moldova și Georgiei, de a consolida parcursul și apropierea de Uniunea Europeană a acestor parteneri.
La Kiev va fi prezent și Primul-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, cei trei prim-miniștri urmând a avea o reuniune trilaterală în care vor fi discutate aspecte privind parcursul european al celor două țări și cooperarea în acest format.
În cadrul convorbirilor Primului-ministru Victor Ponta cu cei doi înalți oficiali ucraineni vor fi abordate aspecte legate de susținerea concretă pe care România, ca stat membru al UE, o poate acorda Ucrainei pentru consolidarea parcursului său european, evoluțiile recente ale situaţiei de securitate din Ucraina și stadiul implementării Protocolului și respectiv a Memorandumului de la Minsk din 5 și 19 septembrie 2014.
De asemenea, se va trece în revistă stadiul relațiilor bilaterale și perspectivele de dezvoltare ale acestora, cu accent pe dinamizarea cooperării economice și sectoriale, problematica persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei şi alte dosare bilaterale de interes.
Cu ocazia vizitei va fi semnat, de către Prim-ministrul Ponta și omologul său ucrainean Iaţeniuk, Acordul bilateral privind micul trafic de frontieră, se menţionează în comunicat.
Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă. Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.
De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră. Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.
Intră acum și în grupul de