Intră acum și în grupul de
Ministerul Tineretului și Sportului organizează în perioada 19-23 noiembrie 2014, la Complexul Expozițional Romexpo, București, cea de a XII-a ediție a „Salonului Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret”, eveniment la care participă și un colectiv de profesori şi studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.
„Este o competiție tradițională, pornită de niște persoane inimoase din minister care au muncit foarte mult, an de an, pentru a organiza competiția, într-un minister în care majoritatea fondurilor pleacă spre sport. Faptul că există inițiativa pe plan național de a spijini creativitatea în rândul tinerilor întrucât sunt puține astfel de acțiuni, iar faptul că Ministerul Tineretului pune accent pe acest lucru, merită apreciat”, a declarat conf.univ.dr.ing. Dan Milici, unul dintre coordonatorii echipelor studențești.
Vor fi expuse, la Romexpo, șase proiecte de cercetare realizate de studenții suceveni, pliate pe strategia națională care pune accent pe societate și populație în general. Două lucrări sunt despre performanța umană, una făcând referire la monitorizarea performanței umane în rândul sportivilor.
„Este un sistem configurabil care poate fi adaptat foarte ușor de la halteră la bicicletă, la vâslă și așa mai departe în care antrenorul are posibilitatea de a detecta micile imprecizii în mișcările sportivilor privind monitorul unui calculator care sesizează disfuncțiile în mișcările executate și dă posibilitatea antrenorului de a modifica și îmbunătăți performanța sportivilor prin adaptarea programului de pregătire pentru a compensa problemele acestuia”, a susținut universitarul Dan Milici.
Un alt proiect de cercetare face referire la un sistem robotizat controlat cu o placă de echilibru. Robotul este capabil să măsoare anumiți parametri de temperatură, umiditate, el deplasându-se și putând fi controlat de poziția persoanei care îl conduce, prin înclinarea corpului.
„Este un dispozitiv care își găsește o grămadă de aplicații în domeniul tehnicii, în zonele în care, de exemplu, operatorul are nevoie de mâini pentru alte operațiuni sau chiar pentru ghidarea unor roboți sau a unor scaune cu rotile de către persoanele cu handicap. Este o aplicație utilă, relativ simplă, care va avea un impact puternic asupra societății”, a mai spus Milici.
Celelalte proiecte studențești expuse la „Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret” de suceveni se referă la monitorizarea poziției corecte la calculator a oamenilor, la un sistem de evidențiere a blocajelor în trafic pentru mașinile de intervenție, la un sistem de localizare a victimelor catastrofelor naturale și la un sistem de monitorizare a stărilor psihice.
Proiectul „Sistem de monitorizare a poziţiei corecte la calculator” este realizat de echipa formată din prof. Călin Ciufudean și studenții Sorin Andrei Ciocan şi Alexandru Petru Mihăilă. Lucrarea „Sistem versatil computerizat pentru evaluarea performanţelor umane în cadrul antrenamentelor sportive şi de recuperare a bolnavilor” de prof. Larenţiu Dan Milici şi studentul Andrei Alexandru Bărăscu, „Sistem portabil pentru evidenţierea stărilor emoţionale” de prof. Larenţiu Dan Milici și Vlad Mihai Plăcintă, Andreea Alexandra Plăcintă, „Sistem robotizat controlat de la distanţă folosind placa de echilibru” de prof. Laurenţiu Dan Milici și Vlad Mihai Plăcintă, Andreea Alexandra Plăcintă, „Young Inventors – Sistem pentru evitarea blocajului în trafic a autovehiculelor de intervenţie” de prof. Călin Ciufudean și Dragoş Bogdan Drelciuc, Ioan Casian Ignătescu, iar „Life finder – Sistem pentru localizarea victimelor catastrofelor naturale” de prof. Călin Ciufudean și studentul Abel Lucian Torac Mitric.
„Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret” se desfășoară în cadrul Târgului Internațional „Gaudeamus – carte de învățătură”. Cu această ocazie au loc expoziții de invenții și idei, vernisaje, conferințe, mese rotunde și dezbateri pe diferite domenii ale educației, culturii și științei, ale economiei creative.
Intră acum și în grupul de