Intră acum și în grupul de
Elevele Karolina Agata Drozdek şi Bożena Irișec, ambele din clasa a 12-a la Colegiul “Alexandru cel Bun”, finaliste ale Olimpiadei de Limbă şi Literatură Polonă desfăşurată anul acesta, în luna aprilie, la Varşovia şi Konstancin, au participat la modulul al treilea din cadrul Proiectului “Şcoala interculturală” organizat şi susţinut la Tîrgu Mureş de Direcţia pentru Relaţii Interetnice şi avându-i ca lectori pe Haller Istvan şi Janosi Dalma, de la Asociaţia SRITA.
Potrivit prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan din cadrul colegiului humorean, tema acestui modul a fost „Minorităţile naţionale. Implicare. Relaţii intercuturale în Transilvania”.
„Evenimentul s-a adresat elevilor de liceu câştigători ai locurilor II şi III la etapa naţională a Olimpiadelor de limbi materne, celor care au câştigat la concursul de eseuri Valoarea diversităţii pentru mine şi profesorilor îndrumători ai acestor elevi. Primele două module s-au desfăşurat la Mangalia 17–20 iulie 2014, cu tema <<Minorităţile naţionale.Cunoaştere.Relaţii interculturale în Dobrogea>> şi Văliug 11 – 14 septembrie 2014 cu tema <<Minorităţile naţionale. Discriminare. Relaţii interculturale în Banat>>, a arătat cadrul didactic.
La rândul său, Anetta Buzuk, profesor din Polonia, care predă al doilea an consecutiv la clasele cu predare parţială în limba polonă din cadrul Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, a relatat câte ceva despre experienţa trăită la Tîrgu Mureş.
„Acest program a fost realmente o experienţă specială pentru mine, nu doar datorită locurilor pe care le-am vizitat, ci şi datorită subiectelor abordate.
A fost prima mea vizită la Târgu Mureş, un oraş deosebit, cu o istorie de-a dreptul impresionantă. Am descoperit acest oraş împreună cu elevele Karolina Agata Drozdek şi Bożena Irișec. Am vizitat împreună Palatul Culturii, Biblioteca Bolyai Teleki, Bisericile Catolică, Ortodoxă şi Greco-Catolică şi Sinagoga.
Am avut privilegiul de a afla lucruri foarte interesante despre istoria oraşului dar nu în ultimul rînd, am avut ocazia să cunosc oameni minunaţi. Când spun oameni minunaţi mă refer mai ales la cei care într-adevăr se zbat pentru ca în România să dispară complet discriminarea etnică. Li s-a explicat elevilor că omul trebuie apreciat pentru ceea ce este, fără a fi luate în calcul etnia sau apartenenţa religioasă şi că nimeni nu are dreptul să fie judecat în funcţie de criterii care nu au nimic în comun cu personalitatea şi calităţile personale.
Pot să spun că în doi ani am descoperit România puţin câte puţin în fiecare zi, am descoperit oameni care ştiu să lupte pentru visele lor chiar dacă la început luptă cu morile de vânt. Doresc să apreciez calitatea evenimentului la care am participat, să mulţumesc organizatorilor şi celor prin intermediul cărora am făcut parte din proiect”, a declarat prof. Anetta Buzuk.
Intră acum și în grupul de