Intră acum și în grupul de
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, susţine că România are experienţă îndelungată în managementul schimbărilor pe piaţa muncii atunci când a fost întrebată ce se va întâmpla cu disponiblizaţii de la Termica SA.
Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a solicitat ministrului Muncii, să răspundă dacă Guvernul are în vedere un program pentru cei 120 de disponibilizaţi de la Termica SA.
El arată că în ultimii trei ani şomajul a crescut în ritm galopant în judeţul Suceava fără a exista măsuri sau politici specifice pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă, iar tendinţa continuă şi în 2015 când este aşteptat un nou val de disponibilizări de la Termica SA Suceava, care, potrivit planului de restructurare va afecta 120 de persoane.
Deputatul Bălan menţionează că a atras atenţia şi fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, că urmează un val de disponibilizări la Termica SA, dar că a primit un răspuns plin de texte de lege nerelevante faţă de situaţia în care se vor găsi cei disponibilizaţi.
În acest sens, deputatul sucevean a cerut ministrului Muncii să precizeze măsurile concrete ce vor fi adoptate în cazul disponibilizaţilor de la Termica SA astfel încât să reintre în piaţa muncii şi dacă va colabora cu Primăria Suceava astfel încât aceşti disponibilizaţi să-şi găsească repede un loc de muncă.
Într-un răspuns care se întinde pe zece pagini, ministrul Muncii, Rovana Plumb, explică deputatului sucevean că România are experienţă îndelungată în managementul schimbărilor pe piaţa muncii şi care s-au soldat, în perioada de tranziţie, cu disponibilizări masive de personal şi că cea mai importantă latură de soluţionare a impactului negativ asupra pieţei muncii este cea preventivă.
„În România a fost dezvoltat şi este operaţional un sistem de măsuri de preconcediere acordate tuturor lucrătorilor care urmează să fie disponibilizaţi în cadrul căruia angajaţii agenţiilor de ocupare acordă sprijinul specializat necesar reintegrării în muncă”, susţine ministrul Muncii, Rovana Plumb.
După ce prezintă pe alte şapte pagini prevederile legale care sunt în vigoare în prezent, ministrul Muncii arată că în cazul în care Termica SA va efectua concedieri colective şi va înştiinţa AJOFM Suceava despre aceasta cu 30 de zile înainte de a se produce disponibilizarea, salariaţii vor beneficia de măsuri de preconcediere.
Astfel, salariaţii vor fi informaţi privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională, la plasarea pe locurile de muncă vacante la nivel local şi vor fi instruiţi cum să-şi caute un loc de muncă, la reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată.
Dacă în perioada preconcedierii nu vor fi angajaţi pe un alt loc de muncă, disponibilizaţii vor fi luate în evidenţă pentru a li se asigura protecţia pasivă, indemnizaţia de şomaj, dacă sunt întrunite condiţiile legale, şi aplicarea de măsuri active în vederea ocupării unui loc de muncă.
AJOFM Suceava va colabora cu celelalte instituţii dar şi cu Primăria Suceava în vederea găsirii celor mai bune soluţii în vederea reangajării disponibilizaţilor, susţine ministrul.
Intră acum și în grupul de