Ostasii polonezi căzuţi în Primul Război Mondial, omagiaţi la Cârlibaba


Intră acum și în grupul de

Ceremonie impresionantă sâmbătă la Cârlibaba, unde s-au comemorat 100 de ani de la luptele din Primul Război Mondial, în timpul cărora în această zonă din Bucovina au murit un număr de 12 ostaşi din Legiunea a IV-a Poloneză. La acţiunea organizată de Uniunea Polonezilor din România şi Ambasada Poloniei la Bucureşti au participat pe lângă oficialităţi, preoţi şi localnici şi peste 100 de militari de la unităţi de profil din Bistriţa.

Manifestarea a început cu o slujbă religioasă oficiată în Biserica Catolică din Cârlibaba, atât în limba română, cât şi în limba polonă. Cu acest prilej, a fost proiectat un scurt film despre evenimentele de acum un secol.

ambasadorul poloniei s-a recules la monumentul ostasilor cazuti la Carlibaba

Preotul Stanislav Cucharec a adus în atenţia celor prezenţi în mica dar cocheta biserică din Cârlibaba cuvintele generalului polonez Wladyslaw Anders: „Dumnezeu, onoare şi patrie”.

„Sunt însuşiri şi sentimente care-i domină pe toţi polonezii, inclusiv pe legionistii care au murit acum o sută de ani pe aceste meleaguri. Sunt trei cuvinte care pentru mine au o importanţă deosebită, dar şi pentru fiecare cetăţean, cuvinte pe care se bazează armata poloneză şi în ziua de astăzi”, a arătat preotul Cucharec.

Omagierea celor 12 legionisti polonezi căzuţi pe câmpul de luptă a continuat în curtea bisericii, acolo unde există şi un monument dedicat memoriei acestor soldaţi care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial.

După intonarea imnurilor Poloniei şi României, celor prezenţi li s-a adresat a vorbit ambasadorul Excelenţa Sa Marek Szczygiel, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone la Bucureşti.

Acesta a impresionat audienţa, vorbind atât în limba polonă, cât şi în limba română, iar la final a aprins o lumânare şi s-a recules la monumentul ridicat în cinstea ostaşilor morţi la datorie.

slujba religioasa

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a-i comemora pe ostaşii căzuţi acum 100 de ani pe meleagurile Bucovinei, oameni care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertate. Suntem datori să ne amintim de cei 12 ostaşi căzuţi la Cârlibaba şi să le oferim onorurile cuvenite. Ei nu au murit degeaba, pentru că astăzi avem o patrie liberă, la fel cum este şi ţara dumneavoastră, România”, a arătat Ambasadorul Poloniei la Bucureşti.

 

  • Defilarea Gărzii de Onoare a încheiat manifestarea de la Cârlibaba

 

Depunerea de coroane de flori din partea instituţiilor care şi-au trimis reprezentanţi la această acţiune a fost urmată de defilarea Gărzii de Onoare. Din partea Uniunii Polonezilor din România coroana de flori a fost depusă de preşedintele acestei organizaţii, deputatul Ghervazen Longher.

Peste 100 de militari de la unităţi de profil din Bistriţa au asigurat fondul sonor şi defilarea propriu zisă. Mai exact, la Cârlibaba au ajuns trei plutoane din Batalionul 812 Infanterie Bistriţa, subordonat Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, dar şi muzica militară din cadrul Garnizoanei Bistriţa.

defilarea garzii de onoare

Militarii români au fost conduşi de şeful Brigăzii 81, generalul de brigadă Ovidiu Liviu Uifăleanu, care s-a întreţinut minute în şir cu ataşatul militar al Ambasadei Poloniei în România.

Luptele de acum o sută de ani s-au dat între armatele ţariste şi cele aparţinând Imperiului Austro-Ungar. Din componenţa ultimelor armate făcea parte şi o brigadă poloneză compusă din 5 batalioane, două escadroane de cavalerie şi două baterii  de artilerie. În total, în această zonă a frontului s-au aflat 90 de ofiţeri şi aproximativ 2.100 de ostasi, o parte dintre ei fiind angrenaţi şi în luptele de la Cârlibaba soldate acum 100 de ani cu moartea a 12 polonezi.


Intră acum și în grupul de