Intră acum și în grupul de
Polițiștii rutieri suceveni au început o campanie de informare și prevenire a șoferilor în privința obligativității portului centurii de siguranță și a deținerii de dispozitive omologate pentru transportul copiilor, ca urmare a noilor modificări aduse Codului Rutier.
Potrivit unei hotărâri de Guvern, purtarea centurilor de siguranță este obligatorie și pentru pasagerii aflați pe locurile din spate, iar copiii trebuie transportați în scaune omologate sau să aibă centuri speciale.
Zeci de șoferi au fost trași pe dreapta, marți dimineața, în apropierea Grădiniței „Așchiuță”, de pe strada Alexandru cel Bun din municipiu, în cadrul acțiunii de responsabilizarea a șoferilor în vederea respectării normelor în domeniul rutier. Din fericire pentru cei care nu purtau centura de siguranță sau nu transportau copiii în scaune omologate, polițiștii au fost îngăduitori și le-au oferit pliante informative în schimbul amenzilor.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a precizat că acțiunea de popularizare a noilor modificări legislative se desfășoară pe raza întregului județ pentru ca șoferii să nu fie surprinși de noile reglementări în domeniul rutier.
Epureanu a menționat că începând cu data de 15 februarie, polițiștii vor aplica legea și îi vor sancționa pe cei care nu se conformează.
„Începând cu data de 15 februarie, în astfel de cazuri vom aplica și sancțiuni contravenționale, acestea mergând de la 4 până la 5 puncte amendă, calculându-se punctul amendă după legislația privind salariul minim pe economie, respectiv 10% din acesta. Astfel, le atragem încă o dată atenția participanților la trafic să respecte legislația rutieră și modificările acesteia, respectiv portul centurii de siguranță, inclusiv pentru pasagerii care se află pe scaunele din spate, pentru a nu fi sancționați contravențional, dar în al doilea rând, pentru a preveni evenimentele rutiere și consecințele tragice generate de acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Campania de informare a polițiștilor rutieri pe raza întregului județ se va desfășura până pe 14 februarie, cu precădere în zona unităţilor de învăţământ, la orele de intrare/ieşire a copiilor la/de la cursuri, în zona centrelor comerciale, precum şi în zonele de agrement.
Ce spun noile reglementări în domeniu:
Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă sunt protejați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Se exceptează copilul care se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum și în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din față. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.
Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feței, sau dacă sunt protejați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Copilul care deține certificat medical de scutire, se exceptează de la obligația de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță și se transportă pe locurile din spate ale autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la trei ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Șoferul are obligația să aibă asupra sa certificatul medical valabil.
Copiii în vârstă de până la trei ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.
Copiii cu vârsta de peste trei ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
Intră acum și în grupul de