Primarul Lungu insista ca sucevenii sa nu se debranseze de la sistemul centralizat


Intră acum și în grupul de

Licitaţia pentru desemnarea operatorului de transport şi distribuţie a agentului termic în municipiul Suceava va fi reluată. Anunţul a fost făcut, miercuri,  de primarul Ion Lungu, care a arătat într-o conferinţă de presă că ofertele vor fi deschise în data de 16 aprilie şi că îşi doreşte ca întregul proces de selecţie să fie finalizat până în luna iunie.

Edilul-şef a declarat că îşi propune ca, împreună cu noul operator de transport şi distribuţie a agentului termic şi cu producătorul de energie termică, Bioenergy SRL, să elaboreze o strategie în domeniul termoficării care să dea siguranţă locuitorilor că vor beneficia de apă caldă şi căldură la un preţ suportabil.

Lungu a arătat că în acest fel speră să fie determinaţi sucevenii să nu se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare, apreciind că situaţia actuală, cu firma Termica SA care este în insolvenţă şi cu spectrul falimentului, nu oferă garanţii.

ion lungu (6)

„Faptul că în această iarnă căldura a costat foarte puţin nu ar fi avut motive de debranşare, dar motivaţia vine din nesiguranţa asigurării serviciilor”, a spus Lungu.

El a mai declarat că în perioada următoare gazul natural se va scumpi, iar încălzirea prin sistemul centralizat va fi mult mai avantajoasă şi consideră că dacă municipalitatea va avea o strategie clară pentru asigurarea acestui serviciu de calitate şi cu un cost suportabil, nu va exista motivaţia pentru debranşare.

În prezent aproape jumătate din locuinţele din municipiul Suceava, circa 20.000, sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare, dar din cauză că în ultimul an au existat mai multe sincope în asigurarea serviciilor, mulţi suceveni intenţionează să se debranşeze şi să-şi monteze centrale de apartament pentru asigurarea încălzirii.

Primăria Suceava a organizat şi anul trecut o licitaţie pentru desemnarea unui nou operator care să asigure transportul şi distribuţia agentului termic, dar în ultima fază a procedurii, de negociere, firma selectată, Thermonet, a avut pretenţii care se excedau caietul de sarcini, a explicat Ion Lungu.

Licitaţia se organizează pe o procedură specială, care prevede că dacă la primul termen nu se prezintă trei oferte eligibile procedura se reia în maximum 60 de zile, iar dacă nici la cel de-al doilea termen nu se înregistrează trei oferte eligibile, există posibilitatea adjudecării prin negociere directă cu o firmă care a depus ofertă la unul din primele două termene.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie a anului 2013 şi asigură doar activitatea de transport şi distribuţie, iar în prezent, pe rolul Curţilor de Apel Suceava şi Iaşi se află în pronunţare două cereri de declarare a falimentului societăţii.

Datoriile totale ale Termica SA se ridicau la data declanşării insolvenţei  la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding, dar acestea au crescut.

Populaţia municipiului Suceava beneficiază de agent termic, în sistem centralizat, din luna noiembrie 2013 de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.


Intră acum și în grupul de