Intră acum și în grupul de
Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a solicitat, luni, în plenul Senatului, ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, să găsească soluţii astfel încât Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi alte universităţi similare afectate de Ordinul Funeriu de clasificare a universităţilor care au fost încadrate doar în cele pentru educaţie, să poată obţine fonduri europene în programarea bugetară 2014-2020 pentru cercetare.
În interpelare, senatorul sucevean arată că nașterea învățământului superior în Suceava- inima Bucovinei- datează din anul 1963, odată cu Institutul Pedagogic de 3 ani. În decadele care au urmat, învățământul de tip superior sucevean s-a îmbogățit prin apariția Institutului de Învăţământ Superior mixt, pedagogic şi tehnic, apoi cu Institutul de Subingineri, iar din 1990 încoace, pe fondul anilor în care s-a acumulat experiență, Municipiul Suceava și nu numai a fost mândru să găzduiască desfășurarea activității Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava-USV.
Donţu explică faptul că din 1990, USV a devenit o instituție prestigioasă nu numai a educației, cât și a cercetării universitare românești, rezultatele sale evidente fiind recunoscute oficial în septembrie 2008, și prin acordarea calificativului „GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT” de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
“De la an la an, USV și-a suplimentat, tocmai prin calitatea activității sale, specializările, aici, la Suceava, desfășurându-se studii cât se poate de variate și necesare.
Iar prestigiul și complexitatea USV nu se opresc aici, orientarea sa către domeniul cercetării fiind una cât se poate de relevantă. Aceasta este, domnule ministru, o prezentare succintă a universității noastre sucevene, care reflectă însă după părerea mea nu numai prestigiul USV, ci și necesitatea atenției noastre și a suportului pentru ca această instituție de educație, cercetare și formare să își desfășoare în continuare nestingherită activitatea cu standarde și rezultate din ce în ce mai înalte”, susţine senatorul PSD.
El mai arată că situația Universității sucevene nu este singulară în peisajul universitar românesc.
“Afirm acest lucru pentru că, din păcate, esența învățământului- cercetarea- a devenit din ce în ce mai problematic de susținut, în special odată cu momentul în care fostul ministru al Educației și Cercetării, domnul Daniel Funeriu, a emis Ordinul de clasificare a universităţilor în conformitate cu prevederile art. 193, alin. (3) şi art. 193, alin. (6) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.Ca urmare a acestui Ordin complet iresponsabil ale cărui urmări directe vreme de aproape patru ani au fost îngrădirea și subminarea activității universitare pentru multe instituții care, deși mici, așa cum este și USV, au rezultate extrem de bune în domeniul cercetării, mediul universitar românesc cu tot ceea ce presupune el a suferit și suferă prejudicii de neiertat. Cu siguranță, domnule ministru, cunoașteți foarte bine prevederile și efectele acestui Ordin și cazul USV, produs de emiterea acestui act ce și-a adus la rându-i nefericitul aport la slăbirea activității academice românești”, a declarat Ovidiu Donţu.
El a menţionat că Universitatea din Suceava nu poate participa la procesul de accesare a fondurilor europene pentru cercetare și dezvoltare în exerciţiul bugetar 2014-2020 din cauza Ordinului domnului Funeriu care a încadrat USV la categoria instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie (categoria A).Iar asta în ciuda tuturor proiectelor și proceselor deosebite de cercetare și dezvoltare derulate de USV, care, „datorită” domnului Funeriu, are INTERZIS la depunerea de proiecte pentru cercetare și dezvoltare, așa cum se arată și în ghidul „Proiecte de investiţii pentru instituții publice de CD şi universităţi”. Ba, mai mult! Toate acestea se întâmplă în ciuda eforturilor și demersurilor inițiate până acum chiar și prin intermediul Justiției. Într-o primă etapă, Curtea de Apel Suceava a anulat „Ordinul Funeriu”, ca apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să admită recursul Ministerului Educaţiei, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă până în prezent”, a subliniat senatorul.
Ovidiu Donţu a mai arătat că în conformitate cu legea, evaluarea primară a universităților are loc anual, rezultatul fiind valabil pentru anul universitar la începutul căruia s-a efectuat respectiva evaluare. De asemenea, evaluarea instituțională are loc o dată la maximum patru ani, rezultatul fiind valabil până la următoarea evaluare. “Realitatea, expusă și de către reprezentanții USV și conform memoriului ce mi-a fost înaintat, arată că, în cazul USV, nu s-a mai realizat nicio evaluare anuală sau instituțională, efectul „Ordinului Funeriu” încetând de drept la data de 9 septembrie 2015. Așadar, domnule ministru, de vreme ce o clasificare NU poate fi valabilă mai mult de patru ani, în logica legii, NU se pot extinde fără limite de timp nici prevederile „Ordinului Funeriu”, luând astfel drepturile USV de a beneficia de fonduri pentru cercetare și dezvoltare.
Stimate domnule ministru al Educației și Cercetării Științifice (după cum spune și numele ministerului pe care îl conduceți, care, formal, pare că reprezintă cercetarea, însă, practic, această reprezentare se pare, dat fiind cazul expus, că a devenit de neregăsit”, a menţionat senatorul.
El precizează că educația nu poate exista în afara cercetării, așa cum nimic nu se poate crea, desfășura și dezvolta fără această activitate fundamentală, cercetarea.
“Ca să nu mai vorbim de rolul educației și, în speță, al cercetării pentru orice societate. Orice explicație sau motivație ar fi complet de prisos. Evidența nu are nevoie de motivații.Consider că a priva o instituție de învățământ, de orice nivel, cu atât mai mult de ordin superior, de a beneficia de fondurile necesare cercetării și dezvoltării este echivalent cu condamnarea la moarte a acelei instituții, motiv pentru care, în calitate de senator de Suceava, dar mai ales de cetățean român pentru care educația reprezintă o prioritate, vă solicit clarificarea și rezolvarea de urgență a situației USV- dar și a celorlalte universități din țară aflate într-o situație similară- prin anularea „Ordinului Funeriu” și luarea tuturor măsurilor suplimentare pentru ca USV să poată participa la procesul de accesare a fondurilor europene destinate cercetării și dezvoltării în exercițiul bugetar 2014-2020”, a mai spus senatorul Ovidiu Donţu.
Intră acum și în grupul de