Intră acum și în grupul de
Asociația Intercult Bucovina a organizat sâmbătă, 21 martie, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, un training cu tema „Instrumente utilizate în procesul alegerilor democratice în Europa”, prin care elevi de la 12 licee s-au familiarizat și au înțeles procesele de votare și mecanismele de funcționare a administrației publice locale și naționale.
La trainingul susținut de Marius Bulgaru au participat elevi, profesori îndrumători, dar și echipa de organizare, precum și consilierul local Cornel Grosar din Consilul Local al Primăriei Suceava.
La data de 1 martie, Asociaţia Intercult Bucovina a lansat proiectul „CLT – Centrul de Training pentru Tineret Suceava” care se va desfășura până pe 30 septembrie 2015 și prin care se urmărește consolidarea dezvoltării societăţii civile prin încurajarea tinerilor elevi din liceele din municipiul Suceava să se implice direct în luarea deciziilor privind comunitatea din care fac parte, în spiritul valorilor democratice.
Astfel, va fi înfiinţat Consiliul Local al Tinerilor (CLT), care va fi format din 24 de reprezentanţi ai elevilor din 12 licee sucevene, aleşi prin vot de către colegii lor.
„Prin acest proiect urmărim să implicăm câte doi tineri din fiecare liceu care să ia deciziile în școală și de ce nu să învețe să își pună ideile în cadrul unui proiect pe care să îl înmâneze Primăriei și Consiliului Local și de acolo, să facă proiecte europene”, a explicat Manuela Silțer, președintele Asociaţiei Intercult Bucovina.
Tinerii care au luat parte la training au aflat care sunt sarcinile administrațiilor locale și naționale, au învățat ce presupune sistemul de votare și au venit cu idei și soluții la problemele pe care le-au identificat în școlile din care provin.
Cornel Grosar, consilier local la Primăria Suceava a ținut să-i încurajeze pe tinerii prezenți la training, arătându-și încrederea că elevii suceveni pot deveni parteneri de dialog. Mai mult, Grosar a propus ca după înfăptuirea CLT, elevii să participe la ședințele lunare de la Primărie.
Totodată, consilierul sucevean a lăudat inițiativa asociației de a organiza procesul electoral online, afirmând că votul electronic, în premieră la Suceava, ar putea să fie în viitor adoptat și la nivel național și internațional.
„Eu cred că voi puteți să aduceți o îmbunătățire acestui oraș. Lucrez de 15 ani, poate chiar mai mult, cu tineri și am văzut ce potențial are Suceava”, a spus Cornel Grosar.
La rândul său, trainerul Marius Bulgaru, le-a împărtășit elevilor din vasta sa experiență din administrația locală și națională și i-a îndemnat pe tineri să-și exprime ideile și să se implice în societate.
În următoarea perioadă, elevii vor lua parte la cel de-al doilea training (Team-building cu membrii CLT) care va avea rolul de a suda echipa de consilieri. După aceea, va avea loc ultimul curs (Scriere de Proiecte cu membrii CLT), unde tinerii vor învăţa metodele de implementare a ideilor de proiect.
Practic, după cel de-al treilea curs, consilierii locali ai tinerilor vor fi capabili să perceapă şi să recunoască o nevoie sau o problemă a comunităţii şi să o transpună într-un proiect cu finanţare locală sau europeană.
Ca finalitate proiectul îşi propune creionarea unui Centru de Training pentru Tineret în Municipiul Suceava, un loc în care tinerii se pot întâlni, îşi pot aduna ideile şi apoi să le transpună sub formă de proiect.
Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava şi a Consiliului Local Suceava.
Intră acum și în grupul de