Intră acum și în grupul de
Șeful ANAF, Gelu Diaconu, a recționat după ce un magazin din judeţul Suceava a fost închis de către Fisc, pentru o lipsă în gestiune de 50 de lei. Acesta susține că inspectorii nu pot ignora infracțiunile economice minore pentru că, adunate, toate aceste cazuri „mici” înseamnă sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat.
„Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comercianții mici și îi sufocă cu amenzi pentru câteva sute de lei încasate fără emiterea unui bon fiscal, în loc să se ducă în controale la marii evazioniști. E greu de înțeles de ce se perpetuează cu asiduitate această idee, în condițiile în care ANAF a informat, nu o dată, presa și opinia publică că, în 2014, în primul an de activitate, Direcția Antifraudă a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizari penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Și că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor”, a declarat Gelu Ștefan Diaconu, conform Hotnews
.
„Nu putem neglija mica evaziune. Pentru că, adunate, toate aceste cazuri „mici” înseamnă sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat. Și, apoi ne plângem că nu sunt bani pentru școli și spitale”, a adăugat Diaconu.
O serie de mici întreprinzători acuză inspectorii de la Antifraudă că le închide activitatea pentru sume derizorii depistate în casele de marcat și că îi hărțuiește cu amenzi.
Pe 19 martie, inspectorii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au făcut un control în toată zona Rădăuţiului. La unul dintre cele 21 de magazine ale companiei, în urma controlului s-a constatat că din casă lipsesc 50 de lei.
”Au constatat că toate actele sunt în regulă, dar au găsit 56 de lei şi 46 de bani în minus la o casă. Una dintre fetele de acolo a greşit la rest. În loc să dea de la 50 de lei a dat de la 100. Au făcut proces verbal. Am trimis un reprezentant al firmei, eu nu eram în localitate. I-am spus să nu semnze procesul verbal. Mi-au spus că îmi dau cea mai blândă sancţiune, suspendarea activităţii pe o lună şi amendă de 5.000 de lei. După lege aşa este”, a povestit pentru gândul omul de afaceri. Respectivul magazin are vânzări de circa 30.000 de lei pe zi.
Luni, Şcheul a primit şi procesul verbal, dar a decis să conteste în instanţă sancţiunea pe care o consideră „aberantă”.
”Ieri am primit procesul verbal care are o exprimare foarte ambiguă. Nu înteţeg dacă eu trebuie să închid, dacă vin ei şi închid magazinul. Aşa că am decis să-l închid pentru o zi, de mâine îi dau drumul. Astăzi depun contestaţie în instanţă şi în 15 zile ar trebui să avem răspuns. E o aberaţie. Mai bine dau banii ăia la un sărac pe stradă. Eu plec capul numai în faţa lui Dumnezeu”, ne-a spus el.
La un al magazin, inspectorii i-au găsit 14 bani în plus, dar n-au luat nicio măsură. Şcheul susţine că, în 20 de ani de activitate, Fiscul a constatat o singură abatere.
”Anul trecut am plătit la bugetul de stat 2,25 de milioane de euro şi îmi găsesc 50 de lei în minus, adică tot eu sunt păgubit şi tot pe mine mă închid”, spune omul de afaceri, dezamăgit de felul în care înţeleg autorităţile să încurajeze mediul privat.
”Ne autodistrugem. N-au putut alţii şi acum o facem noi. Am 21 de magazine, mă gândeam să mai fac angajări. Orice reducere de taxă e o măsură bună, dar degeaba dacă pe altă parte faci aşa. Nu mai poţi merge pe drum de sirenele lor (ale inspectorilor fiscali, n.r.). Te aruncă în şanţ, ei sunt în misiune”, a precizat Şcheul.
De altfel, televiziunile de ştiri anunţă că 177 de localuri din toată ţara au fost închise în această lună, în urma controalelor Fiscului, venite după ce pe 1 martie a intrat în vigoare legea conform cărora comercianţii sunt obligaţi să dea bon fiscal. Patronii spun, însă, că Fiscul exagerează. După un control de şase ore, un restaurant de lângă lacul Herăstrău a fost închis pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. ”Ni s-a dat şi o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greşit. Pentru o singură sticlă…”, explică şeful de sală al respectivului local. În total, în urma celor 177 de localuri, inspectorii ANAF au aplicat amenzi de aproape 4 milioane de lei.
Cu restaurantul închis s-a ales şi turcul Bozkuş Eyup, patronul Dogan Fast Food din Focşani. ”Singura greşeală invocată a fost că nu s-a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă. A fost greşeala unui ospătar care a avut o masă mai mare şi cu mai multe comenzi, a emis prenotă dar a uitat să emită bonul fiscal. Suma de 90 de lei a fost singura greşeală şi pentru asta mi-a închis activitatea. Nu este normal ce se întâmplă în România”, a declarat Eyup
Intră acum și în grupul de