Intră acum și în grupul de
Romi din localitatea suceveană Gulia, dar şi din alte localităţi ale judeţului Suceava au participat, joi, la o serbare câmpenească, organizată într-o poiană din pădurea de la marginea satului cu prilejul Zilei internaţionale a Rromilor, dar şi al Paştelui Romilor.
Primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocaru că romii din Gulia sărbătoresc Paştele în ziua de joi din Săptămâna luminată, această tradiţie fiind păstrată de-a lungul vremii, pentru că romii din Gulia, mulţi dintre ei muzicanţi, obişnuiau să cânte la petrecerile organizate în zilele de Paşte şi nu reuşeau să se adune în familie în zilele de sărbătoare.
Cojocaru a spus că romii din Gulia reprezintă una dintre comunităţile cele mai numeroase din judeţul Suceava, iar colaborarea administraţiei locale cu această comunitate este foarte bună.
Ea a solicitat autorităţilor judeţene sprijin pentru finalizarea clădirii grădiniţei din Gulia arătând că este dificil pentru preşcolarii din acest sat să meargă la cea mai apropiată grădiniţă care se află la o distanţă de trei kilometri, mai ales iarna.
Consilierul pentru problemele minorităţii rome din cadrul Prefecturii Suceava, Alina Stan, a declarat că la serbarea câmpenească organizată cu sprijinul Asociaţiei Partida Rromilor Pro Europa participă romi din localitatea Gulia, dar şi din alte localităţi sucevene precum Valea Moldovei, Pătrăuţi, Dorneşti, Mitocu Dragomirnei, Vereşti, Comăneşti, Vicovu de Sus, Ciprian Porumbescu şi din Botoşani.
Stan a spus că în cadrul serbării câmpeneşti de la Gulia s-au marcat atât Ziua Internaţională a Rromilor care se sărbătoreşte în data de 8 aprilie, dar şi Paştele Romilor.
Ea a explicat că Joia Verde este o sărbătoare tradiţională în Gulia care a fost denumită în acest fel şi pentru că are loc în prima zi de joi de după Paşte, dar şi pentru că se desfăşoară atunci când natura este înverzită.
Consilierul pentru problemele minorităţii rome a spus că mâncărurile specifice acestei sărbători sunt cele de Paşte, respectiv miel la proţap, pasca, ouăle roşii şi cozonacul.
Stan a mai spus că în programul serbării câmpeneşti de la Gulia a fost inclus un recital al tarafului Liviu din Botoşani şi un spectacol de dans ţigănesc realizat de trupa Ansamblului “Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Preşedintele Partidei Romilor Suceava, Virgil Pohoaţă, a înmânat în cadrul acestei festivităţi mai multe plachete pentru colaboratorii minorităţii rome din judeţul Suceava, autorităţilor locale şi judeţene.
Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim a transmis participanţilor un mesaj de bună colaborare şi de susţinere a comunităţii rrome arătând că autorităţile judeţene sunt “aproape de solicitările” romilor.
El a spus că are amintiri frumoase din această zonă a judeţului, mai ales că în copilărie venea la scăldat.
La ultimul recensământ în judeţul Suceava s-au declarat ca aparţinând minorităţii rome 12. 800 de persoane.
Intră acum și în grupul de