Intră acum și în grupul de
Ministerul Sănătăţii a alocat 3,58 de milioane de lei Direcţiei de Sănătate Publică pentru tratamentul, în 2015, al pacienţilor seropozitivi în cadrul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV, suma reprezentând doar 60 la sută din finanţarea alocată pentru acest program în 2014 .
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că pentru primul trimestru al acestui an au fost alocaţi 1 493 000 de lei pentru tratamentul pacienţilor seropozitivi din judeţul Suceava, iar de la 1 aprilie Ministerul Sănătăţii a mai alocat DSP suma de 2 087 000 de lei pentru tratamentul acestor pacienţi, până la sfârşitul anului 2015.
Zorescu a spus că suma totală alocată în anul 2015 în cadrul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV reprezintă aproximativ 60 la sută din finanţarea alocată în 2014, când a fost de 5 375 269 de lei, arătând că se aşteaptă o nouă rectificare bugetară care să ajusteze finanţarea în funcţie de consum, număr de pacienţi, etc.
Ea a precizat că se ia ca bază de calcul consumul mediu lunar, astfel că finanţarea alocată în cadrul acestui program în 2015 permite supravegherea şi controlul infecţiei HIV/SIDA pe parcursul a cinci luni şi jumătate.
Zorescu a spus că, în anul 2014, costul mediu anual pentru tratamentul fiecărui pacient seropozitiv a fost 24 287 de lei.
“DSP asigură testarea gratuită a gravidelor şi a grupelor de risc din populaţia generală cu teste achiziţionate prin program – licitaţie naţională. Se are în vedere reducerea răspândirii infecției HIV prin depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecția HIV, precum și prin depistarea precoce a persoanelor infectate HIV simptomatice, reducerea morbidităţii asociate cu infecţia HIV prin asigurarea tratamentului bolnavilor cu infecţie HIV/SIDA”, a subliniat Zorescu.
Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că în judeţul Suceava numărul pacienţilor seropozitivi aflaţi în evidenţe este 195, iar al celor aflaţi în tratament este 183, restul fiind monitorizaţi în alte judeţe sau în străinătate.
Ea a spus că în anul 2014 au fost depistate 18 cazuri noi de infecţii HIV, iar de la începutul acestui an alte 10 cazuri.
Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că în cadrul Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei TBC este asigurat, până la sfârşitul anului, tratamentul pacienţilor cu tuberculoză.
În ceea ce priveşte Programul de profilaxie a distrofiei la copii cu vârstă 0-1 an, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf, există o finanţare de 188.000 de lei din care se vor achiziţiona aproximativ 5000 de kilograme de lapte praf, a precizat Zorescu.
Ea a spus că prima tranşă de lapte praf a fost distribuită deja în primele trei luni ale anului 2015, urmând ca celelalte două tranşe de lapte praf să ajungă în judeţ la sfârşitul lunii iunie, respectiv în cursul lunii august.
Intră acum și în grupul de