Intră acum și în grupul de
În județul Suceava spitalele publice şi private au achiziționat peste două sute de cititoare de card, cele mai multe fiind la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Întrucât de la data de 1 mai va deveni obligatorie utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, spitalele publice şi private s-au conformat cerințelor, astfel încât nicio unitate spitalicească nu a rămas fără cititoare.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că au fost cumpărate 219 de cititoare de card în tot județul Suceava.
Popescu a spus că validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti, se va efectua prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat.
El a mai declarat că inspectorii DSP Suceava au efectuat, în ultimele două săptămâni, verificări în spitalele din judeţul Suceava pentru a vedea dacă au achiziţionat necesarul de cititoare de carduri compatibile cu aplicaţia folosită de CNAS.
Potrivit cifrelor prezentate de purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a achiziţionat 125 de cititoare de card, Spitalul municipal Fălticeni- 27 de cititoare de card, Spitalul municipal Vatra Dornei-5, Spitalul municipal Rădăuţi- 19, Spitalul de Boli Cronice Siret-3, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret-1 cititor de card, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc- 15, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc-2, iar Spitalul orăşenesc Gura Humorului- 16.
Totodată, şi Spitalul privat Bethesda din Suceava, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, a achiziţionat şase cititoare de card.
“În toate spitalele s-a făcut instruirea personalului cu privire la utilizarea cititoarelor de card şi sperăm ca activitatea să decurgă foarte bine”, a precizat Popescu.
În cursul săptămânii trecute Direcția de Sănătate Publică Suceava a avertizat spitalele că în situaţia în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă, acestea au obligaţia de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu un card sau o adeverinţă de asigurat valabilă. Totodată, DSP avertiza și asupra faptului că în cazul în care utilizarea cardului de sănătate nu este posibilă, din culpa unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către acestea din venituri proprii.
În ceea ce privește utilizarea cardului de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a informat că de 1 mai este asigurată permanenţa la CAS Suceava pentru activitatea cu publicul și se asigură asistenţa tehnică, pe compartimentul IT pentru asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale.
Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a menționat că datorită numărului mare de persoane care solicită la CAS cardurile de sănătate programul de lucru cu publicul a fost prelungit, acesta fiind de luni până joi între 08-16, iar vineri între orele 08-14, inclusiv pe data de 1 mai.
Intră acum și în grupul de