Intră acum și în grupul de
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava şi Inspectoratul Şcolar Suceava au organizat vineri, 8 mai, la Iulius Mall, cea de-a XVI-a ediţie a Târgului Ofertelor Educaţionale.
Liceele din judeţ și-au prezentat ofertele de şcolarizare pentru anul 2015-2016, în fața a zeci de tineri interesați de viitorul lor educațional.
Potrivit directorului Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, prof. Florin Bagiu, 20 de licee din județ și-au prezentat ofertele educaționale pentru elevii de clasa a VIII, însoțite de prezetări power point, pliante, diplome și premii obținute în diverse competiții.
Totodată, Bagiu a spus că Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava le-a oferit tinerilor posibilitatea de a primi informații suplimentare despre ofertele școlare și le-a dat ocazia elevilor să susțină teste psihologice în vederea orientării socio-profesionale.
„Anul trecut am avut aproximativ 500 de elevi de clasa a VIII-a care au fost prezenți la Târgul Ofertelor Educaționale, anul acesta, afluxul este destul de mare, sperăm să depășim această sumă”, a declarat directorului Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, prof. Florin Bagiu.
La rândul său, inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, a evidențiat faptul că Târgul Ofertelor Educaționale este binevenit în municipiul Suceava, având în vedere numărul ridicat de licee și colegii.
„În municipiu, acest Târg al Ofertelor Educaționale este binevenit pentru toți elevii de clasa a VIII-a, mai ales din municipiul Suceava, unde concurența stabiliște și ierarhia liceelor importante din această localitate. Nu cred că este foarte important un asemenea târg pentru localitățile în care există un singur liceu, unde e clar că elevii din zona respectivă vor opta pentru acel liceu, de exemplu – Gura Humorului, unde există un singur liceu. Important este acest târg pentru orașele în care există mai multe licee”, a spus Lazăr.
În deschiderea Târgului Ofertelor Educaționale, directorul Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, prof. Virginel Iordache a ținut să amintească despre importanța activității organizate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională și Inspectoratul Școlar, precizând că numărul mare de participanți la eveniment arată interesul elevilor pentru educație.
„Mă bucur că participăm astăzi la o asemenea activitate și mă bucur de asemenea că un așa număr mare de elevi și profesori au venit la o manifestare care pregătește viitorul. Viitorul învățământului sucevean sunt cei care sunt astăzi aici și care sunt pe băncile școlii și care mâine vor deveni oameni de nădejde ai acestei societăți”, a spus prof. Virginel Iordache.
Deși Târgul Ofertelor Educaționale s-a deschis oficial la ora 10.00, zeci de elevi au luat cu asalt cu mult timp înainte standurile liceelor sucevene dornici să afle cât mai multe informații și să poată să-și facă o opinie referitoare la admiterea din vară.
Dacă unii elevi de clasa a VIII-a au venit foarte siguri pe ei, știind foarte bine la ce liceu vor opta, alții s-au arătat nedumeriți, nefiind siguri pe notele pe care le vor putea obține la evalurările finale sau la admiterile organizate de instituțiile de învățământ, unde este cazul.
„Eu deja m-am înscris la un liceu, la Liceul Militar, în cazul în care nu voi intra, aș vrea să dau la Liceul <<Petru Rareș>> Suceava, este un liceu foarte bun, unde se face performanță și profesorii sunt pregătiți”, ne-a spus o elevă de clasa aVIII-a.
Un alt elev ne-a declarat: „Aș opta pentru Liceul <<Petru Rareș>> sau <<Mihai Eminescu>>, dar depinde de medie. Vreau la științe sociale, mi se pare mai ușor”.
De asemenea, o altă elevă ne-a spus că ar vrea să găsească la Târgul Ofertelor Educaționale „cât mai multe informații despre licee”, sperând totuși să fie admisă la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
„Vreau la Colegiul Economic <<Dimitrie Cantemir>> Suceava pentru că pot profesa în viitor în contabilitate, iar acolo învață și frații mei”, ne-a spus o altă tânără.
De cealaltă parte, liceeni s-au arătat foarte prietenoși și comunicativi cu viitorii lor colegi, prezentându-le fără rețineri toate activitățile la care ar putea participa dacă ar opta pentru școala la care învață ei.
„Liceul <<Petru Rareș>> este un liceu cu totul diferit, acceptă elevi din toate categoriile sociale. În fiecare an, la „Școala altfel” se organizează excursii, activități în cadrul orașului. Avem club de lectură, trupă de teatru, club de voluntariat, club de dezbateri”, ne-au spus elevii Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava.
De asemenea, o elevă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava ne-a declarat că „elevii de clasa aVIII-a ar trebui să opteze pentru Colegiul Național <<Mihai Eminescu>>Suceava pentru că aici înveți să te descurci în viață, avem foarte multe proiecte, schimburi de experiență cu elevi din alte țări, ne dezvoltăm abilitățile de comunicare”.
Cât privește oferta unui liceu industrial, un elev de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” ne-a spus că oferta școlii este generoasă datorită profilelor, iar elevii pot lua parte la proiecte foarte importante.
„Avem multe activități internaționale, iar de anul trecut s-a introdus și profilul de pedichiură-manichiură”, a completat elevul de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.
Pe perioada desfășurării Târgului Ofertelor Educaționale elevii liceelor au oferit momente artistice, arătând astfel absolvenților de școli generale că pot participa și la activități extracurriculare și pot deveni parte a trupelor artistice ce s-au evidențiat la spectacole și evenimente culturale.
Intră acum și în grupul de