Intră acum și în grupul de
Secretarul general al Colegiului Medicilor din România, dr. Viorel Rădulescu, a declarat, vineri, la Suceava că migraţia medicilor români este determinată de modul în care se derulează activitatea corpului medical, de salarizare, de lipsa de perpectivă a tinerilor, de poziţia medicului în societate, dar şi de faptul că s-a produs “o bulversare a relaţiei medic-pacient”.
Rădulescu a spus într-o conferinţă de presă că în primele trei luni ale acestui an un număr de 970 de medici au solicitat CMR certificate “de bună purtare” cu care aceştia fac solicitare pentru a putea profesa în alte ţări.
El a mai spus că principalele cauze ale migraţiei medicilor români sunt legate de modul în care se derulează activitatea corpului medical, de modul de salarizare, de poziţia medicului în societate, de faptul că s-a produs o bulversare a relaţiei medic-pacient şi, mai ales, pentru că tinerii nu au o perspectivă legată de viitorul lor.
“Aici, nu Colegiul Medicilor este vinovat, ci alţii sunt vinovaţii. Sunt problemele administrative care s-au perpetuat ani de zile şi de la care s-au generat, uneori, adevărate tragedii şi aveţi cazul Maternităţii Giuleşti. Dacă acolo exista suficient personal, poate nu se întâmpla acest lucru, dar prin acte administrative ne este împiedicată activitatea şi felul în care vrem să ne derulăm activitatea şi la pregătirea pe care o avem. Cred că nu este atât de simplu să termini Medicina şi să mai faci încă cinci ani sau şapte ani specializare sau minim trei ani în medicina de familie, acum, mai nou, ultima găselniţă este că va fi de cinci ani specializarea în medicina de familie, iar la ora asta suntem bulversaţi în medicina de familie cu acest card, care este iarăşi o creaţie a autorităţilor şi făcută nu neapărat să îmbunătăţească starea lucrurilor în sistem, ci explicit să dovedească frauda în sistem. În loc să fie un factor de îmbunătăţire a activităţii, aşa cum merge sistemul cardului de sănătate şi sistemul electronic SIU este de fapt o piedică în derularea activităţii, pacienţii sunt total nemulţumiţi, pentru că timpul de aşteptare este mult mai mare decât înainte, validarea serviciilor nu se face la timp şi eşti obligat să iei laptop-ul acasă şi în 72 de ore să le validezi, pentru că altfel nu primeşti banii”, a explicat medicul Viorel Rădulescu.
El a spus că medicii de familie trebuie să acorde un număr de 42 de consultaţii la domiciliu, care sunt efectuate, dar nu pot fi raportate dacă la domiciliul pacientului nu există internet.
Medicul Viorel Rădulescu a precizat că timpul alocat actului medical s-a diminuat la jumătate în condiţiile în care se înregistrează probleme administrative legate de utilizarea cardului.
“Timpul efectiv alocat actului medical s-a diminuat la jumătate, pentru că sunt probleme administrative legate de acest card, care trebuie activat, asta n-ar dura foarte mult dacă ar merge sistemul, durează 10-15-30 de secunde, dar sunt situaţii în care nu merge, eşti cu pacientul în cabinet, ce-i faci omului ăluia? Sunt situaţii în care îl consulţi şi ca să validezi consultaţia trec 10-20-30 de minute, iar cei de afară, programaţi la 15 minute, îşi pierd răbdarea, nu înţeleg ce se întâmplă”, a spus Rădulescu.
Secretarul general al CMR a subliniat că astfel de probleme au contribuit şi contribuie la tendinţa de migrare a medicilor din România .
La rândul său, vicepreşedintele CMR, medicul Călin Bumbuluţ, a spus că potrivit unui studiu efectuat de CMR, printre motivele pentru care medicii români părăsesc ţara se numără insatisfacţia profesională şi nerealizarea profesională şi abia apoi salarizarea.
“Suntem principalul furnizor de forţă de muncă medicală în Europa. Doar în Franţa sunt peste 3000 de medici români, ceea ce reprezintă peste 40 la sută din totalul medicilor străini din Franţa”, a spus medicul Călin Bumbuluţ.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a declarat că CMR a solicitat forurilor competente din ţările Uniunii Europene, din SUA şi Canada o situaţie exactă a medicilor români care profesează în aceste ţări, iar în momentul când se va primi un răspuns se va şti cu exactitate numărul medicilor plecaţi din România.
Intră acum și în grupul de