Intră acum și în grupul de
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava s-au prezentat, de la începutul lunii mai şi până în prezent, 59 de persoane care au fost muşcate de căpuşe, numărul acestora depăşind dublul celor înregistrate în luna aprilie, când au fost 25 de astfel de cazuri.
Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, miercuri, că în cursul lunii aprilie la unitatea spitalicească suceveană s-au prezentat 25 de persoane care au fost muşcate de căpuşe, dintre acestea 12 fiind femei.
El a spus că din cele 25 de cazuri, cele mai multe, şase, s-au înregistrat la grupa de vârstă 30-39 de ani, câte cinci la grupele de vârstă 19-29 de ani şi 40-49 de ani, patru la grupa de vârstă 60-79 de ani, câte două cazuri la grupele de vârstă 4-14 ani şi 15-18 ani, iar un caz la grupa de vârstă 0-3 ani.
Directorul medical al SJU Suceava a precizat că de la începutul lunii mai şi până în data de 26 mai s-au prezentat la acest spital 59 de persoane cu muşcături de căpuşe, dintre acestea 17 fiind din mediul rural, iar restul din mediul urban.
Brădăţan a spus că din totalul celor 59 de cazuri înregistrate în luna mai, 15 s-au înregistrat la grupa de vârstă 19-29 ani, 13 la grupa de vârstă 4-14 ani, 10 la grupa de vârstă 40-59 de ani, opt la grupa de vârstă 30-39 de ani, şase la grupa de vârstă 60-79 de ani, cinci la grupa 0-3 ani şi două cazuri la grupa de vârstă 15-18 ani.
Brădaţan a spus că persoanele muşcate de căpuşe au necesitat toaletarea plăgii şi extragerea căpuşei în unele situaţii, apoi au fost îndrumate spre Secţia de Boli Infecţioase pentru a fi luate în evidenţă şi pentru tratament profilactic.
Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că în judeţul Suceava a fost confirmat un singur caz de boală Lyme de la începutul acestui an.
Zorescu a spus că anul trecut s-au înregistrat 23 de cazuri de boală Lyme în judeţul Suceava, iar în anul 2013 au fost confirmate 27 de cazuri de boală Lyme.
Ea a mai spus că persoanelor care doresc să petreacă timpul liber în natură li se recomandă să evite staţionarea în zone cu iarbă înaltă, să poarte încălţăminte închisă şi haine lungi, de culoare deschisă, iar în cazul în care constată că au fost muşcate de căpuşe să se prezinte la medic.
Medicul sucevean a precizat că Boala Lyme denumită şi Borelioză este transmisă de căpuşele purtătoare ale bacteriei Borrelia, dar a subliniat că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii.
Intră acum și în grupul de