Intră acum și în grupul de
În acest an municipalitatea suceveană finanțează „Concursul Național de Interpretare Instrumentală Lira de Aur”, organizat de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava cu 80.000 lei, cu 30.000 lei mai mult față de anul trecut.
În ședința de Consiliu Local de joi, 28 mai, deliberativul a aprobat asocierea între Municipiul Suceava și Ascociația de Părinți și Absolvenți ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, în vederea finanțării și realizării în comun a concursului „Lira de Aur”.
Acesta este programat a se desfășura în perioada 5 iunie-7 iunie a.c., în competiție fiind înscriși peste 170 de elevi, dintre care 21 din Republica Moldova, 14 din Ucraina și unul din Rusia.
Deși este un concurs de tradiție, reprezentativ pentru municipiul Suceava, consilierii suceveni s-au arătat deranjați de faptul că organizatorii concursului au uitat să menționeze finanțatorul evenimentului pe invitații, lucru care s-a întâmplat și la Festivalul de teatru Zilele „Matei Vişniec”.
Foarte revoltat de situația creată și de faptul că imaginea Primăriei Suceava, cea care finanțează concursul, nu este suficient promovată, pe o serie de invitații nefiind tipărită expresia „Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava și al Consiliului Local al Municipiului Suceava”, a fost consilierul Neculai Barbă, acesta dorind amânarea proiectului de hotârâre.
„Vreau să propun să amânăm acest punct de pe ordinea de zi, este o sumă foarte mare pe care o acordăm, dar mai mult decât atât e un proiect salvat efectiv de municipalitate. Nu mi se pare corect să fim tratați așa”, a spus Barbă.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost de părere că organizatorii au omis în mod intenționat menționarea Primăriei Suceava, dar cu toate acestea a făcut un apel la consilieri să dea dovadă de maturitate și să treacă peste acest impediment având în vedere că este un concurs de tradiție și că vor veni la Suceava nume importante ale culturii.
„A fost o eroare intenționată. Am primit ieri (n.r. – miercuri) această invitație. Din capul locului nu a fost o eroare, a fost o scăpare intenționată, lucru cu care nu sunt de acord”, a spus Ion Lungu.
La rândul său și viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a ținut să precizeze că e important ca organizatorul să respecte prevederile contractului.
„Pare un lucru de orgoliu, dar conform contractului de asociere, scrie clar că pe toate afișele, flyerele să apărem, scopul până la urmă e ca Primăria și Consiliul Local să beneficieze de publicitate pozitivă și să se bucure municipiul Suceava de acest concurs”, a declarat Harșovschi.
Coordonatorul proiectului „Lira de Aur”, prof. Alexandra Bejinariu, a intervenit și a expus faptul că în acest an regulamentul competiției a fost schimbat, fiind vorba despre un concurs național, dar cu participare internațională, în condițiile în care în anii precedenți nu au fost participanți din afara țarii, deși figura cu titlu de concurs internațional.
Cât privește greșeala comisă, Bejinariu a spus că a fost o scăpare.
„Tot ce înseamnă marketare a aparținut unui coleg de-al nostru, profesor. Eu nu vreau să mă disculp aici. A fost o scăpare pe invitații. Absolut tot ce înseamnă bannere, afișe, broșuri, ecusoane, toate au sigla Primăriei și Consiliului Local. Aceste invitații au fost tipărite într-un număr restrâns”, s-a apărat Alexandra Bejinariu.
Ea a mai amintit că evenimentul va fi jurizat de zece personalități, care vor susține un recital extraordinar în data de 10 iunie și că marca „Lira de Aur” este înregistrată la OSIM, dar pe numele Inspectoratului Școlar Județean.
Într-un final, având în vedere că timpul rămas până la debutul concursului este limitat, consilierul sucevean Neculai Barbă a renunțat la amendamentul propus, iar proiectul a fost votat în unanimitate de toți cei 21 de consilieri prezenți la ședință. În acest fel, s-a aprobat contractul de asociere și finanțarea cu 80.000 de lei a „Concursului Național de Interpretare Instrumentală Lira de Aur”.
Intră acum și în grupul de