Intră acum și în grupul de
După mulți ani în care adăpostul de câini din lunca Sucevei a fost pe mâinile organizației Proanimals Tina, toate eforturile făcute până în prezent par a fi în zadar.
În ședința de joi a Consiliului Local Suceava, deliberativul a spus pas asocierii cu organizația germană, cea care ar fi putut să gestioneze în continuare problema câinilor fără stăpân din municipiu.
Deși organizația și-a luat angajamentul de a rezolva problema câinior comunitari, având o contribuție financiară de trei ori mai mare decât Primăria, pârghiile iubitorilor de animale au fost tăiate în urma votului dat în Consiliul Local: 8 „pentru” și 13 abțineri.
Prin intermediul asocierii, cei de la Proanimals Tina ar fi urmat să asigure buna desfășurare a activității din adăpost, iar lunar să aibă o contribuție de circa 10.000 de euro. Un alt aspect promis de liderii organizației nemțești viza adopția internațională anuală a cinci sute de maidanezi.
Numai că discuțiile aprinse pe seama subiectului, i-au făcut pe consilierii locali să respingă un proiect care ar fi putut rezolva, în timp, problema destul de delicată a câinilor comunitari.
Nici președintele organizației Proanimals Tina, Ralf Trautmann, și nici preşedintele Federaţiei de Protecţie a Animalelor, Claudiu Dumitriu, nu pot înțelege motivele care au stat la baza votului Consiliului Local Suceava.
Cei doi au declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, la o zi după votul deliberativului local, că nu știu de ce după atâția ani în care au colaborat eficient, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a arătat un partener cu o poziție echilibrată, au fost alungați.
„M-am implicat în proiectul acesta de la Suceava, printre puținele proiecte în care am căutat soluții alături de administrațiile locale. De obicei sunt situații conflictuale, e foarte greu de găsit un drum comun cu administrația publică. La Suceava acest lucuru a fost posibil pentru că domnul primar Ion Lungu a avut o poziție echilibrată, rezonabilă, chiar dacă de foarte multe ori am avut disensiuni, dar mereu a rămas o ușă deschisă, în ideea de a continua și de a găsi o cale comună”, a declarat preşedintele Federaţiei de Protecţie a Animalelor, Claudiu Dumitriu.
La rândul său, președintele organizației Proanimals Tina, Ralf Trautmann, a exlicat faptul că a venit din Germania tocmai pentru a semna contractul de asociere pe cinci ani, însă nu poate înțelege cum dintr-o dată lucrurile s-au schimbat, iar Consiliul Local nu a aprobat un proiect important. El a spus că este destul de frustrant după ce timp de mulți ani organizația s-a ocupat de gestiunea câinilor comunitari.
Totodată, el s-a arătat dezamăgit că cei de la Diasil strâng câte 200 de câini pe lună, dar aceștia sunt de talie mică, câinii periculoși rămănând în continuare pe străzi pentru că sunt mult mai greu de prins.
Dumitriu a mai spus că s-a implicat foarte mult în ultimii șase ani, însă a descoperit multe interese de pe urma cărora animalele suferă.
„În contextul negocierii acestui contract, pot să spun că ce s-a întâmplat ieri a fost și pentru mine aproape șocant pentru că parcursesem un drum anevoios până la această înțelegere. A părut că în ciuda tuturor dificultăților am convenit asupra unui mod de lucru, a părut că Suceava prețuiește eforturile pe care le-au făcut cei din Germania și că vom reuși pentru prima oară să încheiem un contract, un adevărat parteneriat public-privat”, a declarat preşedintele Federaţiei de Protecţie a Animalelor, Claudiu Dumitriu.
Din punctului lui de vedere, votul dat în CL reprezintă o decizie politică.
„Părerea mea sinceră este că domnul viceprimar Harșovschi nu a dorit ca acest contract să se încheie. În ultima perioadă a făcut niște acțiuni destul de greu de explicat în condițiile în care lucrurile puteau fi puse pe un făgaș de normalitate”, a opinat Dumitriu.
Cu toate acestea, reprezentanții Proanimals Tina și-au exprimat încrederea că se va putea relua proiectul într-o ședință viitoare de Consiliu Local și vor putea continua colaborarea.
Intră acum și în grupul de