Intră acum și în grupul de
Uniunea Polonezilor din România a marcat sâmbătă, 6 iunie, la Suceava și la Solonețu Nou, cei 25 de ani de activitate după 1990, printr-o serie de evenimente la care au luat parte sute de persoane din minoritatea polonă, dar și înalți diplomați și reprezentanți ai autorităților județene și locale.
Evenimentele prilejuite de împlinirea unui sfert de secol a Uniunii Polonezilor din România au debutat la Casa Polonă din municipiul Suceava (Dom Polski), unde oaspeții au fost primiți în mod tradițional, cu colac și sare, de un grup de copii îmbrăcați în costume autentice minorităţii poloneze.
Preţ de câteva minute în sala Dom Polski a fost proiectat un filmuleţ cu momente semnificative din viaţa comunităţii poloneze, care a cuprins atât evenimente culturale, religioase, cât şi inaugurarea unor case polone sau diferite sărbători specifice. Imaginile au fost însoţite de acorduri de pian, profesorul Iohannis Onisciuc interpretând, cum altfel, fragmente operele lui Frederic Chopin.
După intonarea imnurilor României și Poloniei, a fost citit mesajul trimis de președintele României Klaus Iohannis cu prilejul celor 25 de ani de activitate a Uniunii Polonezilor din România, prin care se arată că 2015 este și anul în care se marchează 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naționale.
Președintele României a mai transmis că minoritatea poloneză reprezintă un vector important de cooperare și dezvoltare pentru România și Polonia.
„Suntem legați de o istorie comună, de solidaritate în momente cruciale, relația noastră fiind o prioritate pentru România, atât în plan european, cât şi transatlantic. Am reiterat aceste aspecte alături de Preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Polonia. Relația România – Polonia se bazează pe un Parteneriat Strategic de substanţă pe care dorim să îl aprofundăm. Avem, de asemenea, un angajament comun pentru extinderea spaţiului valorilor euroatlantice, pentru cooperare eficientă în plan politic, diplomatic, economic și cultural, dar și pentru a intensifica colaborarea în toate chestiunile de securitate din regiune”, se specifică în scrisoarea adresată Uniunii Polonezilor din România.
După citirea scrisorii trimise de președintele României, atât în limba română, cât și în limba poloneză, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care s-au implicat și au colaborat de-a lungul anilor.
„Aș dori să vă mulțumesc tuturor. Fără sprijinul dumneavoastră, al Senatului și Seimului Poloniei, al Ministerului de Externe, al Ambasadei și Consulatului Poloniei la București, dar și al Guvernului României, fără munca, activitatea tuturor celor sunt aici, membrilor noștri, nu am fi fost capabili să realizăm atâtea lucruri și nu ar fi fost posibilă nici organizarea acestui eveniment de astăzi. Aș dori să vă mulțumesc încă o dată pentru colaborare și pentru munca depusă pentru ca aici, în Bucovina, limba, cultura și credința strămoșilor să fie păstrată. De asemenea, aș dori să mulțumesc și înaintașilor noștri, foștilor președinți ai Uniunii Polonezilor în România, membrilor fondatori ai organizației care nu sunt astăzi cu noi”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.
El le-a mai promis membrilor Uniunii Polonezilor din România că va face tot ce îi stă în putință pentru a păstra tradițiile, cultura, limba și credința polonezilor.
Oaspete de seamă la sărbătoarea polonezilor, ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, a ținut să amintească faptul că relaţiile româno-polone sunt în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol, mulţumită şi minorităţii polone din România:
„Relaţiile bilaterale polono-române se află în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol. Minoritatea poloneză a fost cea care a participat foarte activ în acest sens”.
Ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a declarat la festivităţile de sărbătorire a 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România că minoritatea polonă din România a reuşit să păstreze limba, cultura și tradiţia înaintaşilor.
„Două sute de ani de prezenţă în Bucovina reprezintă o istorie întreagă, de convieţuire pe aceste meleaguri, istorie de a păstra tradiţia, limba şi identitatea naţională”, a spus ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel.
El a mai declarat că după căderea comunismului, în urmă cu 25 de ani, minoritatea poloneză din România și-a reluat activitatea, explicând că Uniunea Polonezilor are tradiţii mai vechi. În acest sens, diplomatul polonez a dat exemplu Casa Polonă din Suceava, locul unde s-a desfășurat evenimentul, care a fost construită în 1903 din contribuţiile polonezilor care trăiau atunci în Suceava.
„Fie ca această casă mică poloneză, ce a supravieţuit peste 200 de ani să dăinuiască”, a spus ambasadorul, care a mulţumit şi administraţiei centrale şi locale pentru sprijinul acordat minorităţii poloneze.
Ambasadorul Poloniei a mai ținut să spună că statutul minorităţilor din România este un model de urmat în toate ţările din Europa.
Marek Szczygiel a mai subliniat faptul că minoritatea poloneză din România a avut un rol foarte important în crearea unei punţi şi pentru sprijinirea colaborării dintre România şi Polonia.
La marcarea unui sfert de secol de existență a Uniunii Polonezilor din România s-a aflat și vicemareşalul Senatului Poloniei, Maria Panczyk-Pozdziej, care a transmis felicitări comunităţii poloneze din România şi a subliniat că sărbătoarea Uniunii Poloneze din România coincide cu împlinirea a 25 de ani de autonomie locală în Polonia.
Maria Panczyk-Pozdziej a mai spus că este fericită să vadă „atât de multă Polonie” în Suceava, arătând că membrii comunităţii sunt „sarea poloneză în pământ românesc”.
Și autoritățile județene și locale sucevene au ținut să felicite comunitatea poloneză pentru activitatea desfășurată, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, spunând că a constatat din întâlnirile avute cu oficiali polonezi cât şi în vizitele pe care le-a avut la partenerii judeţului Suceava din Polonia, voievodatul Silezia şi voievodatul Podkarpacie, cât de importantă este pentru statul polonez minoritatea polonă din România, în special cea din judeţul Suceava.
Nechifor a mai amintit că relația cu Polonia este mai strânsă și datorită prezenței minorității poloneze ce trăiește în județul Suceava.
La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, și-a exprimat respectul față de comunitatea poloneză din Suceava, susținând că relațiile dintre români și polonezi au fost excelente în cei 25 de ani.
Lungu a spus că Bucovina ar trebui să fie studiu de caz la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește relațiile dintre minorități. De asemenea, primarul Sucevei a declarat că înainte de 1989 a privit spre Polonia ca spre un frate mai mare.
„A răsărit soarele de acolo şi apoi toată Europa de est s-a eliberat”, a spus Ion Lungu.
La evenimentul de sâmbătă au mai participat reprezentanţi ai grupului parlamentar polonez de prietenie cu România, ai Comisiei de colaborare cu diaspora poloneză, ministerului de Externe din Polonia, Uniunii Asociaţiilor Poloneze din Europa, Forumului polonezilor din Austria, Asociaţiei regionale de cultură poloneză din Cernăuţi, dar şi reprezentanţi ai minorităţilor, parlamentari şi primari din judeţul Suceava.
Dintre reprezentanţii părţii române, au mai transmis mesaje de felicitare subprefectul Atanasă Nistor, senatorul Neculai Bereanu şi deputatul Sanda-Maria Ardeleanu.
„Adresez cele mai calde felicitări cu ocazia acestei frumoase aniversări care înseamnă tot atâția ani de la recucerirea democrației în România.
Felicit etnia polonă pentru ceea ce înseamnă în România, dar și în Bucovina noastră, alături de celelalte 12 etnii.
Nu spun o noutate atunci când afirm că există un „model polonez” care funcționează printre români, model care are o dinamică de-a lungul secolelor, îmbogățindu-se, actualizându-se permanent. Din acest model fac parte, în primul rând, patriotismul și verticalitatea polonezilor, puterea lor de a rezista, în ciuda numeroaselor încercări la care au fost supuși. Din modelul polonez fac parte și principii ale educației, valori precum solidaritatea, dârzenia. Mereu am privit cu admirație către această națiune, către etnicii poloni din țara noastră.
Îl felicit în mod special pe bunul meu coleg, domnul deputat Ghervazen Longher pentru puterea de a aduna în jurul său oameni, de a susține comunitatea polonă, de a organiza evenimente, devenite tradiționale și de marcă pentru Bucovina. Îi mulțumesc și pentru solidaritatea pe care o manifestă mereu în apărarea și susținerea valorilor ce ne leagă într-o istorie multiseculară”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu.
Cu prilejul marcării unui sfert de secol de existență a Uniunii Polonezilor din România au fost înmânate medalii și plachete aniversare tuturor oaspeților și celor care au sprijinit minoritatea polonă.
La finalul manifestărilor, pe holurile Dom Polski a putut fi admirată şi o mică expoziţie cu fotografii din viaţa comunităţii poloneze, de la reînfiinţarea din 1990 şi până în prezent.
De la Suceava, oaspeţii s-au mutat la Soloneţu Nou, iar după ce au fost întâmpinaţi cu călăreţi au participat la Sfânta Liturghie. Ziua s-a încheiat cu un spectacol oferit de formaţiile etnicilor polonezi din judeţul Suceava „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului, precum și Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, care au urcat pe scena de la Dom Polski Soloneţu Nou, acolo unde s-a organizat şi o petrecere câmpenească.
Vezi AICI mai multe fotografii de la festivitățile de la Casa Polonă din municipiul Suceava.
Intră acum și în grupul de