Intră acum și în grupul de
Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a adus lămuriri cu privire la situația creată după decizia Consiliului Local de la finele lunii mai, în ce priveşte gestionărea câinilor fără stăpân din oraș.
În cadrul unei declarații de presă, Harșovschi a ținut să afirme faptul că proiectul de asociere cu Proanimals Tina a trezit unele suspiciuni în Consiliul Local și de aceea consilierii s-au abținut atunci când a fost votată asocierea. Viceprimarul Sucevei a mai arătat că în urma votului dat în CL, unele fundații și asociații de protecție a animalelor au început să facă presiuni și să atace municipalitatea.
„Abținerile colegilor mei vin datorită faptului că au avut incertitudini și suspiciuni la acest contract, suspiciuni care trebuiau clarificate imediat după hotărârea de Consiliul Local, în așa fel încât să putem reintra cu o nouă asociere în CL, să stabilim dacă vrem sau nu ca Primăria să continue cu Proanimals. După ce acest proiect nu a fost aprobat, au început atacurile și presiunile asupra Primăriei municipiului Suceava din partea așa-ziselor fundații sau asociații de protecție a animalelor”, a declarat Lucian Harșovschi.
El a mai ținut să clarifice și faptul că în urma asocierii, dacă acest lucru se întâmpla, banii din Germania pentru gestionarea câinilor nu ajungeau în conturile Primăriei, ci în cele ale fundației.
„Este un lucru complet fals că Primăria a dat cu piciorul unor bani”, a subliniat Harșovschi care a explicat că Primăria nu a primit niciodată bani din străinătate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Totodată, Lucian Harșovschi a spus că a primit în ultimele zile tot felul de mesaje din Germania prin care se transmite faptul că fundațiile germane nu vor mai da 2% din fonduri Primăriei Suceava pentru protecția câinilor.
„Au fost fel de fel de mesaje din Germania că aceste fundații din Germania nu vor mai da 2% la Primărie pentru protecția câinilor, în condițiile în care Primăria nu a primit niciun ban de la persoane fizice, juridice sau din străinătate pentru ajutorul acestor câini. Prin urmare, îmi dau seama că aceste informații sunt transmise eronat în străinătate de către așa-zișii iubitori de animale. Sunt și persoane de bună credință, dar din cauza unor informații transmise eronat, intenționat, s-a ajuns în această situație”, a completat viceprimarul Sucevei.
De asemenea, Lucian Harșovschi a mai explicat că o suspiciune foarte mare a consilierilor locali a fost pusă pe seama unor reclamații la Inspectoratul Județean de Poliție, Primăria fiind chemată să pună la dispoziție contractele avute cu fundația Proanimals Tina.
„O suspiciune foarte mare pentru care nu s-a votat acest contract este faptul că la Poliția Județului este o reclamație împotriva fundației Proanimals Tina. Am primit o adresă, în data de 7 mai, de la IPJ, prin care ni se solicită să punem la dispoziție contractele pe care le-a avut Primăria cu această fundație” a spus viceprimarul Sucevei.
El a arătat că Primăria s-a conformat, a dus toate actele cerute de organele de control, iar de la IPJ reprezentanții Primăriei au aflat că Fundația Proanimals Civitas a reclamat Proanimals referitor la anumite contracte și sume de bani.
Harșovschi a spus că reclamația de la Poliție a stârnit incertitudini, iar pentru că înainte de ședința de Consiliu Local nu au fost oferite explicații cu privire la reclamațiile dintre asociații, consilierii au fost reticenți și s-au abținut la acel contract.
Cât privește eutanasierea câinilor din adăpostul din lunca Sucevei, viceprimarul a declarat că Primăria municipiului Suceava a aprobat într-o ședință de Consiliu Local, din 30 ianuarie 2014, o strategie de gestionare a câinilor fără stăpân prin care se arată că animalele care nu sunt revendicate timp de 14 zile din adăpost pot fi eutanasiate.
După hotărârea de Consiliu Local a fost încheiat un contract cu SC Proanimals Tina, o societate comercială cu același nume cu fundația, care și-a luat angajamentul să efectueze și eutanasieri pe lângă celelalte proceduri, costurile fiind zero pentru Primărie.
Întrucât contractul nu a fost respectat, Primăria l-a reziliat, după care au început noi proceduri de selecție a unui doctor autorizat care să eutanasieze câinii, în condițiile legii.
„Primăria municipiului Suceava, și o spun clar, nu intenționează să facă un masacru sau să eutanasieze toți câinii din adăpostul din lunca Sucevei”, a spus Harșovschi care a precizat că municipalitatea respectă o dorință a sucevenilor, aceea de a nu mai fi câini pe străzi.
În acest sens, Lucian Harșovschi a amintit de faptul că în 2012 a fost făcut un referendum prin intermediul asociațiilor de proprietari, prin care 80% dintre suceveni și-au exprimat dorința de a nu mai vedea câini pe străzile orașului.
„Trebuie făcută o ordine cu acei câini care sunt agresivi, bolnavi sau foarte bătrâni, câini care nu vor fi adoptați niciodată. Trebuie făcută o ordine în așa fel încât cei care sunt în adăpost să fie în condiții cât mai normale”, a precizat Harșovschi.
Ulterior, după procedurile de selecție, a fost încheiat un nou contract, la data de 26 mai a.c., cu SC Teovet, pentru eutanasierea câinilor foarte bătrâni sau bolnavi, Primăria urmând să plătească pentru eutanasierea câinilor până în 15 kilograme 44 de lei, iar pentru cei peste 15 kilograme, 83 de lei.
Harșovschi a spus că în prima zi de activitate a doctorului care trebuie să se ocupe de eutanasieri, adică vineri, 5 iunie, trebuiau să se realizeze zece astfel de proceduri, însă din cauza unor iubitori de animale care au considerat că se fac abuzuri, s-au eutanasiat doar doi câini, unul dintre ei fiind de peste șapte ani în adăpost.
„Vineri, în adăpostul din lunca Sucevei, acest doctor și-a început activitatea și trebuia să facă zece proceduri de eutanasiere pentru astfel de patrupede, câini care au fost selectați împreună cu doctorul de la Proanimals. Acei câini erau foarte bătrâni. Din nefericire, unii iubitori de animale au exagerat, au intrat în adăpost cu forța, cu toate că avem acolo pază, doctorul de la Proanimals era în sala în care se efectuau aceste operații, și încearcă să implice municipiul Suceava într-un scandal local sau chiar național și internațional”, a mai spus viceprimarul.
De asemenea, în cadrul declarațiilor de presă Lucian Harșovschi a mai amintit faptul că din 15 septembrie 2014 au fost strânși de pe străzile din municipiu 2191 de câini, 1344 fiind sub 10 kilograme, 491 între 11 și 20 de kilograme și 285 de câini peste 20 de kilograme.
Totdată, de la aceeași dată și până în prezent, fundația Proanimals a eutanasiat, conform unui contract de incinerare a animalelor moarte cu o altă firmă 85 de câini, iar în Germania au fost adoptate 345 de patrupede.
Din luna martie a acestui an, după cum a mai spus Harșovschi, după intrarea în vigoare a unui nou regulament de adopție, din adăpostul din lunca Sucevei au fost adoptați 18 câini.
Intră acum și în grupul de