Intră acum și în grupul de
Asociaţia Cultural-Educativă „Arcanul – USV” şi Asociaţia Culturală „Vatra Satului” au organizat, miercuri, 10 iunie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, spectacolul folcloric de caritate intitulat „Cui îi pasă de viaţa noastră?”.
Interpreti de muzica populară, grupuri folclorice, dar si dansatori, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, toți cei care au înţeles sensul adevărat al spectacolului de caritate, şi-au rupt din timpul lor şi au evoluat în spectacol, fără să aştepte nici o plată, pentru a le oferi o bucurie atât copiilor Ioana Elena Ursan şi Sebastian Remus Crăciun, cât şi publicului prezent la eveniment.
La acest spectacol au urcat pe scenă Călin Brăteanu, Adriana Bucevschi, Gheorghiţă Rotaru, Sorin Filip, Manuela Pohoaţă, Andrei Iftimie, Alexandra Dan, Alexandru Sahlean, Mădălina Lupupopi, Andreea Chisăliţă, Marius Şorodoc, Teodora Buculei, Sânziana Lencu, Iulia Rusu, Emilia Frumuşanu, Denisa Apetrei, Diana Alexa, Alexandru Cozaciuc, Andreea Juravle, Cosmina Chifor, Alexandra Burlacu, Marian Gogan, Miruna Damian, Mihaela Cajvan, Cosmina Mandiuc, Georgiana Haraga, Grupul folcloric „Humoreanca”, Marta Catargiu, Alexandru Şerban, Bianca Lăcătuş, Minodora Neculcea, Sorin Ursan, Taisia Elena Cerva.
Artistii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Studențesc „Arcanul – USV”, coregrafia: ing. Ioan Ilie Nemtoi, conducerea muzicala: prof. Trifan Leanca, coordonator dr. ing. Sorin Pohoață.
Spectacolul a fost excepţional prin faptul că pe scenă au evaluat și copiii cu dizabilităţi. Ajutaţi de personalul de la Blijdorp, îngeraşii au dansat impresionând publicul și demonstrând că muzica, la fel ca şi nevoile speciale, nu cunoaşte bariere.
Scopul organizării acestui eveniment a fost sensibilizarea societăţii cu privire la problema copiilor cu dizabilităţi şi readucerea lor în mediul societăţii, de a-i respecta şi de a-i accepta în rândurile lor.
“Acești copii zâmbesc mai mult ca oricare dintre noi. Zâmbetul lor poate fi ascuns în privire, într-o mângâiere sau într-o îmbrățișare neașteptată. Pentru noi pot fi copii, prieteni și companioni. Pentru oricare dintre noi, dreptul la fericire este la îndemână, atât de la îndemână, încât de multe ori uităm să îl exercităm și să zâmbim. Cred că ar trebui ca noi toți să învățăm de la copiii noștri să ne bucurăm de fiecare clipă, să zâmbim mai des. Și, în timp ce facem asta să și contribuim puțin la schimbarea viitorului lor “, cam aşa a sunat mesajul de început al spectacolului rostit de prezentatoarea evenimentului, Doina Mirea.
Evenimentul a cuprins și un moment emoţionant oferit de Sebastian Remus Crăciun, în vârstă de 13 ani, care a impresionat întreg publicul cu talentul său de scriitor. Acesta și-a prezentat cele trei cărți scrise de el, oferind publicului o lecție de viață. Punându-le spre vânzare, Seby a reușit să strângă 800 lei, bani pe care îi va folosi la recuperări.
“Pășesc spre o lume în care bunătatea învinge …pășesc spre un loc în care disprețul, arogața și nepăsarea sunt cuvinte încă nedescoperite, pășesc spre un tărâm în care boala este doar un dar oferit celor ce merită să cunoască vindecarea …cu toții suferim de câte ceva, cu toții suntem bolnavi mai mult sau mai puțin, mai vizibil sau mai ascuns, însă …nu cu toții suntem demni de vindecare ! Mă rog Bunului Dumnezeu să merit vindecarea LUI, să îmi dea credință și putere să merg mai departe și în curând să fiu pregătit să urc singur pe scenă și să vă povestesc ce frumos este să poți să mergi …atât …ce frumos este să poți face un lucru care este pentru mulți banal, neînsemnat “, au fost doar câteva din cuvintele lui Seby.
El a completat: “Am vrut să transmit mult în cuvinte puține. M-am grăbit să spun sucevenilor ce frumoasă-i viața, să-i îndemn să o prețuiască și neapărat să le mulțumesc că au fost prezenți în număr atât de mare la acest eveniment!”
Dorința lui Seby a fost ca banii adunaţi la evenimentul caritabil de miercuri, respectiv suma de 3.250 de lei care, inițial a fost împărțită, să revină fetiței Ioana Elena Ursan, prezentă și ea în sală. Având diagnosticul de parapareză spastică, urmează tratamente medicale de recuperare.
Tatăl ei, Sorin Ursan, cel care a reuşit să impresioneze juriul în timpul preselecţiilor emisiunii-concurs “Românii au talent “ , a cântat pentru public cu sufletul deschis și cu emoția părintelui pus în situația să recunoască neputința de a lupta cu un sistem bolnav.
“Dorim ca acest gen de spectacole caritabile să devină parte din viața oamenilor, avem nevoie să dăruim la fel de mult cum avem nevoie să primim. Emoțiile acestei minunate seri au fost parte din spectacol … am văzut suceveni plângând, râzând, cântând alături de marile vedete și mai ales aplaudând tinerii interpreți care au reușit să impresioneze publicul numeros
Faptul că sala a fost arhiplină arată că…NE PASĂ!Astăzi ați fost pentru copilașul meu și pentru Ioana Elena, …data viitoare vom fi în sală pentru alți copilași, vom fi prezenți oridecâte ori vom putea la acest gen de evenimente ! ”, a declarat Anca Crăciun, mama lui Seby.
Lăsând sentimentele să vorbească, Seby mulțumește celor ce i-au fost alături atât lui cât și Ioanei-Maria, la evenimentul caritabil, prin versurile emoționante venite ca un răspuns la întrebarea “Cui îă pasă de viața noastră ?” adunate în poezia “Vă Pasă !!!”
„Astăzi s-au adunat
Cu toţi …cu mic cu mare
Solişti ce au cântat
Să ne redea picioare,
Copii ce au dansat
Cu sufletul lor blând
Aşa cum n-am visat
Că poate fi nicicând.
Un strigăt ,un ecou
A mai rămas din noi,
Închis intr-un cavou
Pavat cu lespezi goi ,
Si dacă n-asta seară
Voi toţi ne-aţi auzit
Mi-e sufletul fanfară,
Mă simt multpreaiubit .
Vă pasă …e răspunsul
Pe care l-am primit
Tristeţea e opusul
A tot ce am simţit …
Vă pasă este crezul
Ce azi va reunit
Si dragostea e miezul
Din fructul mult râvnit.
Primiţi cu bucurie
Ce noi v-am oferit,
Sunt clipe de iubire
Ce-n suflet le-am gasit:
Un freamăt de speranţă,
Povestea unei broaşte,
Si cartea ce in viată
Pasi-mi va recunoaşte!”
Părinții copiilor cu dizabilități, aduc mulțumiri domnului Călin Brăteanu, “artistul care si-a făcut treaba minunat, cel care a desăvârșit minunea de a aduce la cunostința lumii că suferința și durerea sunt create pentru a ne ajuta să devenim mai buni!”, a mai adăugat Anca Crăciun.
Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana
Liceul Tehnologic Cajvana
Intră acum și în grupul de