Intră acum și în grupul de
În fiecare an, la data de 26 iunie, începând din 1987, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.
La Suceava, Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog a organizat activităţi de informare a comunităţii şi a tinerilor cu privire la consumul şi traficului ilicit de droguri.
Potrivit subcomisarului de poliţie Simona Sidoriuc, șef birou la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, an de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu, mesajul fiind „Trăieşte-ţi viaţa fără droguri!”.
„Specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc. De accea este necesar să conştientizăm importanţa acestei zile, gândindu-ne în permanenţă, la riscurile acestui fenomen îngrijorător la nivel mondial”, a spus Sidoriuc.
Ea a menționat că în Suceava trecătorii din zona Esplanada Casei de Cultură – Bucovina – Parcul Universităţii au primit materiale de informare şi au fost implicaţi direct în acţinile derulate de voluntarii C.P.E.C.A. Suceava, prin intermediul mesajelor cu conţinut antidrog şi a dezbaterilor pe teme în domeniu.
De asemnea, subcomisarului de poliţie a arătat că activitățile vor continua și vor avea loc ateliere interactive şi activităţi de informare-educare-sensibilizare destinate tinerilor de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi de la Centrul de Plasament “Speranţa”.
Sidoriuc a mai spus că importanța Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri a fost subliniată și prin activitatea de închidere a proiectului “Alege sănătatea!”.
Proiectul s-a desfăşurat în perioada octombrie 2014-iunie 2015, iar 1000 de elevi din cinci unitaţi şcolare cu vârste cuprinse între 14-19 ani au fost informaţi cu privire la riscurile consumului de substanţe psihoactive, prin activităţi organizate şi derulate de către specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava şi ai partenerilor cu responsabilităţi pentru acest tip de activităţi.
Totodată, pe parcursul derulării proiectului părinţii elevilor au fost informaţi cu privire la factorii de risc şi factorii de protecţie, semnele, simptomele şi efectele consumului de substanţe psihoactive, măsurile care pot fi adoptate în cazul depistării/conformării unei stituaţii de consum, legislaţia referitoare la prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, sistemul integrat de asistenţă al consumatorilor de droguri şi serviciile care pot fi accesate în comunitate.
„Proiectul s-a încheiat cu organizarea unei expoziţii, la biblioteca Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu lucrările şi mesajele cu tematică antidrog elaborate de către beneficiarii proiectului, în cadrul atelierelor de lucru şi activităţilor de petrecere a timpului liber”, a precizat subcomisarul de poliţie Simona Sidoriuc, șef birou la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava.
Intră acum și în grupul de