Intră acum și în grupul de
ITM Suceava a anunţat, luni, că în situaţia de caniculă angajatorii trebuie să adopte măsurile stabilite de lege pentru protecţia angajaţilor.
Astfel, potrivit unui comunicat semnat de şeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, se arată că în situaţia in care, in judeţul Suceava, se vor înregistra temperaturi de peste 37 grade Celsius sau depăşirea pragului valoric al indicelui temperatură-umiditate măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în munca măsurile vor fi stabilite de acestea.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sa asigure pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor angajatorii trebuie să asigure apă minerală adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; echipament individual de protecţie şi să asigure ca angajaţii să poată face duşuri.
„Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.). I.T.M. Suceava va efectua controale asupra modului în care sunt respectate prevederile legale şi, acolo unde e cazul, va aplica sancţiuni în valoare 1.500 – 2.500 lei, în conformitate cu art. 10, alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 99/2000”, se arată în comunicat.
Intră acum și în grupul de