Intră acum și în grupul de
Două noi propuneri de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al municipiului Suceava” vor fi dezbătute în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Suceava de joi, 23 iulie. Proiectele de hotărâre vizează acordarea merituosului titlu doctorului inginer Ovidiu Mustață, dar și profesorului inginer Romulus Sfichi.
Conform expunerilor de motive pentru care consilierii locali suceveni vor trebui să-și exprime acordul, doctorul inginer electroenergetician Ovidiu Mustață a lucrat 40 de ani în sectorul energetic, din care aproape 30 de ani a avut funcții de conducere. El a studiat la Școala Elementară din Mălini și Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni.
Ovidiu Mustață, absolvent al Institului Politehnic din Iași, a fost primul director al RENEL-ului pe rețele și a contribuit la marea electrificare a satelor și comunelor din țară, aducând lumină în casele oamenilor din peste 700 de localități. El a realizat electrificarea satelor din județele Suceava și Botoșani într-un ritm de 50-60 de sate pe an, acestea fiind primele județe electrificate din țară.
În perioada în care a fost director la Renel Suceava, întreprinderea a fost prima din țară care a făcut în zona Moldovei 45 de centrale hidroelectrice de mică putere, fiind efectuate și primele măsurători pentru evaluarea potențialului eolian energetic al zonei.
Meritele doctorului inginer Ovidiu Mustață au fost apreciate și în plan internațional, la reuniunea Comitetului pentru stații al C.I.G.R.E. din 1982, de la Suceava. Atunci au participat specialiști de înaltă clasă din 18 țări ale lumii, din SUA, Canada, Anglia, Franța, Japonia sau Australia, care au apreciat realizările întreprinderii sucevene. Totodată, în calitate de șef al delegației RENEL, Ovidiu Mustață a încheiat în anul 1995 un protocol cu Institutul Francez de Gestiune și în 1996 la Kiev, în privința amenajării hidrocentralelor pe râul Tisa și lucrările de regularizare a acestui râu de graniță.
Cât privește activitatea profesorului inginer Romulus Sfichi, născut în satul Călugăreni din comuna Adâncata, acesta a lucrat timp de 39 de ani, aproape în întregime în municipiul Suceava, în domeniul proiectării și exploatării rețelelor electrice – transport și distribuție, inclusiv a surselor noi și refolosibile de energie. În paralel cu activitatea inginerească, Romulus Sfichi a lucrat și ca profesor de matematică, fizică și alte discipline tehnice și a obținut rezultate de prestigiu, fiind autorul a cinci cărți de fizică și matematică aplicată. Totodată, Romulus Sfichi este autorul a peste 2.500 de articole, note sau recenzii, și a peste 5.000 de probleme originale publicate în revistele vremii din România și Republica Moldova.
A mai publicat peste 100 de articole și memorii originale în revistele din țară și străinătate. Munca sa de ordin științific și-a atins apogeul prin selectarea uneia din lucrările sale propuse pentru a reprezenta România la Conferința Mondială a Marilor Rețele Electrice de la Paris, din 1994. Succesul înregistrat l-a propulsat astfel în categoria celor mai mari electroenergeticieni români.
Intră acum și în grupul de