Intră acum și în grupul de
După 25 de ani de la turnarea pietrei de temelie la Catedrala „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava, credincioșii au ocazia să participe la slujbe și să se închine în lăcașul de cult.
Cea mai mare catedrală din România, Catedrala „Naşterea Domnului” din Suceava, a avut o primă sfințire duminică, 4 octombrie. La ceremonia religioasă au participat peste zece mii de credincioși.
Între cei care au luat parte la slujba de sfințire oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Radăuţilor, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul de Tulcea, alături de un sobor impresionant de preoți, s-au aflat reprezentanți din administrația centrală și locală.
De asemenea, la ceremonie s-a aflat și cunoscutul om de afaceri Gigi Becali, unul dintre cei care au finanțat lucrările de construcție a Catedralei „Naşterea Domnului” din Suceava. El a sosit la slujba de sfințire a Catedralei din Suceava alături de senatoarea PNL Steliana Miron. Cei doi au avut parte de o primire tradițională, cu colac și sare, din partea primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, după care ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Radăuţilor, i-a binecuvântat.
După primirea oaspeților a urmat slujba de târnosire a lăcașului de cult, un ritual complex și plin de simbolisme, inspirat din mai multe evenimente biblice. Înaltele fețe bisericești un sfințit noul monument cu Agheasmă și l-au uns cu Mir, în semnul Sfintei Cruci, atât la exterior, cât și la interior.
Ceremonia religioasă a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii, în curtea Catedralei, peste zece mii de credincioși ascultând și închinându-se cu smerenie.
Predica de final a fost susținută de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, acesta transmițându-le credincioșilor cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, acela de a-și iubi vrăjmașii.
„Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor care vă urăsc pe voi și binecuvântați pe cei care vă blestemă și darurile nu vor întârzia să apară, adică liniștea sufletească și dobândirea împărăției cerurilor”, a spus ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La rândul său, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Radăuţilor, a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la realizarea Catedralei și au participat la slujba de sfințire a lăcașului de cult.
„Rog pe bunul Dumnezeu ca jertfa închinată acestei Biserici să fie primită în împărăția Lui”, a spus ÎPS Pimen în fața credincioșilor.
Pentru contribuțiile importante aduse Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava, preotul paroh Petru Argatu a dorit să-i mulțumească și lui Gigi Becali. În acel moment mulți dintre credincioșii aflați în curtea bisericii l-au aplaudat pe omul de afaceri, în semn de recunoștință. La rândul său, Becali i-a salutat pe susținători, după care a plecat.
Unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale anului, sfințirea Catedralei, a prezentat un real interes și din partea politicienilor.
Pe parcursul ceremoniei, alături de soborul de preoți s-au aflat primarul Sucevei, Ion Lungu, prefectul Constantin Harasim, senatorul Ovidiu Donțu, senatorul Steliana Miron, consilierul local Gavril Vârvara, primarul orașului Salcea, Ilie Lungu, dar și secretarul municipiului Suceava, Ioan Ciutac.
Mai discreți, în marea de credincioși au putut fi observați liderii locali ai PNL, în frunte cu senatorul Gheorghe Flutur, deputatul Ioan Balan și cei doi viceprimari ai Sucevei, respectiv Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei.
De asemenea, la slujba de sfințire a Catedralei s-a aflat și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.
El a declarat că și-a amintit de faptul că în anul 1991 a participat la slujba de instalare a primului ierarh al Episcopiei Sucevei.
De asemenea, Opaschi a mai arătat că Secretariatul General pentru culte a finanțat construirea Catedralei din Suceava și va continua să sprijine eforturile Arhiepiscopiei și pentru finalizarea picturii.
„Sprijinirea construcției de biserici este parte a unei viziuni a unei comunități în care bisericile și cultele în general au de jucat un rol foarte important, ca factori ai coeziunii sociale, ai solidarității și participării active la construirea binelui comun”, a menționat secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.
Trebuie menționat faptul că elementele de pictură se vor realiza în timp, suprafața fiind una foarte mare, de peste 15.000 de metri pătrați. Arhitecții au explicat că o echipă foarte bună de pictori ar putea picta, într-un an, circa o mie de de metri pătrați, ceea ce ar putea însemna și o perioadă de 15 ani până să fie definitivate elementele de pictură.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a adus cuvinte de mulțumire înaltelor fețe bisericești care au oficiat slujba de sfințire a Catedralei, dar și consilierilor locali și parlamentarilor care au spijinit alocarea de fonduri pentru construcția impozantei biserici. De asemenea, edilul a mulțumit preotului paroh Petru Argatu, care alături de cei doi frați ai săi a trudit la ridicarea monumentului religios.
„Cu toate eforturile noastre, dacă nu erau trei oameni care s-au jertfit, astăzi nu era gata această Catedrală. Vreau să vă spun că am un deosebit respect față de familia Argatu, față de preoții Argatu. Acești preoți, de când îi cunosc, de 12 ani, lucrează cot la cot cu muncitorii”, a spus Lungu.
El le-a oferit preoților Petru Argatu, Gavril Argatu și Ștefan Argatu diplome de excelență pentru contribuțiile deosebite la ridicarea Catedralei „Naşterea Domnului” din Suceava.
Catedrala ce are dimensiuni impresionante, 70 de metri înălţime şi tot atâţia pe lungime și poate fi observată din toate colțurile orașului a primit o finanțare de la bugetul local, până în prezent, de 1.8 milioane de euro.
Până la sfârșitul sfârșitul săptămânii viitoare credincioșii vor putea să treacă prin Sfântul Altar și să se închine.
Intră acum și în grupul de