Intră acum și în grupul de
Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, a salutat, marţi, aprobarea de către Guvern a Memorandumului de cooperare între Ministerul Educatiei şi Cercetării din România şi Ministerul Invăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învatamant 2015-2018.
Popa a ţinut să precizeze că de peste trei ani de zile se lucrează la acest protocol interguvernamental.
Potrivit rectorului sucevean, ceea ce se prevede în acest Memorandum în privinţa colaborării Universităţii Suceava cu Universitatea Cernăuţi, este deja pus în aplicare, în urma unei colaborări instituţionale dintre cele două universităţi, dar încheierea Memorandumului interguvernamental va trece la un alt nivel această cooperare care ar putea fi dezvoltată.
„Sunt mai multe avantaje pentru că această colaborare are acoperirea unui acord interguvernamental şi nu doar a unui protocol interinstituţional, ceea ce înseamnă şi susţinere financiară. Putem trece la un nivel superior de cooperare”, a spus Popa.
El a menţionat că deja Universitatea Cernăuţi a trimis un lector de limba ucraineană la USV, în timp ce USV plăteşte un lector român la Universitatea din Cernăuţi, iar cele două universităţi colaborează în cadrul unor programe cu finanţare europeană.
Totodată, la Universitatea Suceava se realizează predarea în limba ucraineană a mai multor discipline.
Guvernul a aprobat, marţi, un Memorandum de cooperare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru anii de învățământ 2015-2018.
Conform protocolului, predarea în limba română va fi sprijinită la Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, și în limba ucraineană la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a domeniilor: matematică, științe sociale, științele naturii, științe umaniste și arte. De asemenea, va fi examinată posibilitatea introducerii liniilor complete de predare în limba română și, respectiv, ucraineană.
Mai mult, cele două părți vor stimula dezvoltarea parteneriatelor între instituțiile de învățământ superior, valorificând oportunitățile programelor de studii europene, iar
România și Ucraina vor susține înființarea de lectorate de limbă, literatură, cultură și civilizație și trimiterea de lectori români și ucraineni la universitățile din Kiev, Cernăuți, Ujgorod, Ismail, Odessa, precum și București, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Galați și Iași.
În acelaşi Memorandum se prevede că partea română va continua să susțină funcționarea unităților de învățământ cu predare în limba ucraineană din Sighetu Marmației, din localitatea Lugoj, județul Timiș, dar și din localitatea Siret (jud. Suceava), localitate unde va înființa și un liceu cu predare în limba ucraineană.
Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a declarat că acest liceu cu predare în limba ucraineană trebuia înfiinţat mai demult, dar că este de salutat această iniţiativă.
El a spus că în condiţiile în care se va decide finanţarea unei asemenea instituţii de învăţământ urmează să fie identificat un teren care să fie pus la dispoziţie.
La Liceul Laţcu Vodă din Siret funcţionează, în prezent, o clasă cu predare în limba ucraineană.
Intră acum și în grupul de