Clubul Rotary Suceava – Bucovina și Societatea Română de Diabet își unesc forțele în lupta împotriva diabetului (FOTO)


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia  Zilei Mondiale a  Diabetului, celebrată în  fiecare an pe  14 noiembrie, 23  de Cluburi Rotary din 17 județe și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) luptă împreună împotriva diabetului zaharat și a complicațiilor provocate de această afecțiune, încurajând populația să adopte un stil de viață activ.

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată sunt o parte importantă din managementul diabetului de tip 1 și ar putea preveni până la 70% din cazurile de diabet zaharat– una dintre cele mai importante probleme de sănătate la nivel global.

„Diabetul poate evolua nediagnosticat între cinci și zece ani, iar acest lucru este o mare dramă. Trebuie să găsim resurse pentru un program de screening, care să includă persoanele de peste 45 de ani, în special bărbați, care au deja hipertensiune arterială sau sindrom metabolic. Estimez că cel puțin jumătate din populația adultă a României ar trebui să facă anual un test de screening pentru a depista diabetul zaharat”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli  Metabolice.

rotary-actiune diabet (1)

Clubul Rotary Suceava – Bucovina a distribuit, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, peste 500 de broșuri informative. „Sub coordonarea doamnei Dr. Gabriela CRETEANU (Past President RC Suceava Bucovina, Medic șef secție Diabet, Nutriție și Boli metabolice în cadrul Spitalului Județean Sf. Ioan cel Nou Suceava), s-a organizat si desfășurat o amplă acțiune de informare si conștientizare a ceea ce înseamnă diabetul zaharat. Cu sprijinul Spitalului Județean Suceava, evenimentul s-a adresat în primul rând angajaților acestei unități, care, de foarte multe ori își neglijează propria sănătate, dar si vizitatorilor, bolnavilor sau aparținătorilor acestora. S-au luat peste 500 de glicemii si s-au oferit gustări constând in fructe si legume crude”, a precizat Ionuț Vasilaş, președintele Rotary Club Suceava Bucovina.

Diabetul zaharat este o boală cronică, caracterizată prin tulburări profunde  ale  metabolismului cauzate de lipsa ori insuficiența insulinei. Această afecțiune este o mare problemă de sănătate publică și o amenințare la adresa populației. Diabetul zaharat de tip 2, care apare mai frecvent la adulți, poate evolua mulți ani fără niciun semn, motiv pentru care este necesară efectuarea unor analize cel puțin anual după vârsta de 45 de ani. În România, aproape două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de diabet. Dintre complicațiile diabetului amintim: orbirea, cedarea rinichilor, bolile cardiovasculare, amputarea  piciorului.


Intră acum și în grupul de