Intră acum și în grupul de
Un număr de 274 de şomeri suceveni au beneficiat de consiliere şi formare în cadrul proiectului “Job Finder: Formare, Informare şi Asistenţă în Dezvoltarea Carierei şi Reintegrarea Profesională” derulat de SC Ru –Europe SRL în parteneriat cu AJOFM Suceava, AJOFM Brăila şi Centro de Estudios Infer din Spania.
Managerul proiectului, Simona Roman, a declarat, vineri, la Suceava, că proiectul Job Finder este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ”INVESTEȘTE ÎN OAMENI!” şi a fost implementat pe parcursul a 18 luni, în judeţele Brăila, Galaţi, Iaşi şi Suceava.
“În cadrul acestui proiect ne-am propus recrutarea a 800 de persoane şi formarea unui număr aproape la fel de mare, 780 de persoane, şi integrarea pe piaţa muncii a 93 de persoane. În momentul de faţă putem spune că ne-am atins indicatorii cu succes, rata de ocupare a depăşit aşteptările noastre, am angajat peste 95 persoane. Pentru noi reprezintă un succes şi sperăm ca şi pe viitor să reuşim acelaşi lucru cu viitoarele strategii pe care le vom implementa”, a spus managerul de proiect.
La rândul său, directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a spus că instituţia suceveană a fost partener în cadrul proiectului Job Finder arătând că la nivel judeţean, pe durata implementării proiectului, au fost informaţi şi consiliaţi 274 de şomeri suceveni, din care 172 au fost înscrişi la cursuri de formare profesională, iar dintre aceştia 153 au absolvit şi au obţinut certificate de calificare.
“Noi ne-am propus, ca urmare a acestui proiect, să angajăm un număr de 32 de şomeri şi am reuşit să angajăm 69 de şomeri, ceea ce înseamnă că ne-am dublat indicatorul de ocupare. Un alt câştig al proiectului a fost că 120 de şomeri au beneficiat de ateliere pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, 20 dintre ei au participat la un schimb de experienţă în Spania, unde au reuşit să vadă cu ochii lor faptul că, acolo, şomeri care au beneficiat de aceleaşi servicii integrate în Spania, au reuşit să-şi înceapă propria afacere şi sperăm ca ideea şi convingerea că se poate acolo, la Suceava să se materializeze într-o afacere pe care să şi-o deschidă aceşti şomeri”, a spus Adomnicăi.
Ea a precizat că 50 dintre şomeri au participat la ateliere de dezvoltare personală, “insistându-se asupra inteligenţei emoţionale şi a stimei de sine pe care aceştia să şi-o poată câştiga”.
“Un alt câştig pentru noi a constituit faptul că reuşind să formăm profesional 153 de şomeri din fonduri europene, ne-a asigurat posibilitatea ca din bugetul de asigurări sociale pentru şomaj, din care suportăm cheltuielile pentru formarea profesională a celorlalţi şomeri suceveni, să organizăm cursuri de calificare, care sunt şi mai costisitoare, dar care au o finalitate mult mai concretă şi mult mai eficientă”, a mai spus Adomnicăi.
Într-un comunicat de presă se arată, printre altele, că proiectul JOB-FINDER și-a propus “îmbunătățirea capacității de ocupare și combatere a atitudinii demoralizatoare asociate ipostazei de șomer și însușirea abilităților necesare reintegrării pe piața muncii a 780 persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă și șomeri din regiunile Sud –Est și Nord-Est”.
“Cu scopul stabilirii unui itinerariu profesional și activării acestora pe piața muncii, li s-a facilitat accesul la servicii de consiliere și orientare profesională, ateliere de dezvoltare personală și autostimă și, subsecvent, la servicii de mediere, pe parcursul întregului proiect. JOB-FINDER a avut în vedere și promovarea inițiativelor locale privind stimularea ocupării prin crearea unei rețele de factori relevanți pe piața muncii”, se precizează în comunicatul de presă.
Astfel, în cadrul proiectului Job Finder, 720 persoane din zonele vizate, persoane inactive, șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de 35 de programe de formare (18 programe de calificare si 17 programe de specializare/initiere/perfectionare) prin intermediul cărora au asimilat și dezvoltat cunoștințe profesionale necesare inserției/reinserției profesionale în vederea facilitării accesului la ocupare. 780 de persoane au participat la activități de informare și consiliere profesională.(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de