Intră acum și în grupul de
Rata infecţiilor nosocomiale(intraspitaliceşti)în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este sub 1 la sută, mai ales, în ultimii ani, după investiţiile efectuate în infrastructură, dar şi prin adoptarea unor măsuri care să conducă la preîntâmpinarea apariţiei acestora. Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, vineri, pentru News Bucovina că unitatea spitalicească suceveană se află la un nivel “foarte jos” în ceea ce priveşte rata infecţiilor intraspitaliceşti, aceasta situându-se sub 1 la sută, faţă de media europeană de peste 7 la sută.
Brădăţan a explicat că, în general, la nivel naţional, la nivelul unor unităţi mari, „a existat teama de a se raporta corect infecţiile nosocomiale, ca şi cum ar fi fost o ruşine”.
El a spus că aceste infecţii nosocomiale trebuie raportate corect, pentru a putea fi luate măsuri care să le combată.
“Noi am ieşit din zona aceasta, avem o situaţie foarte clară a infecţiilor nosocomiale, a germenilor patogeni care produc aceste infecţii”, a mai spus Brădăţan care a adăugat că Serviciul de Control al Infecţiilor Nosocomiale din spital raportează periodic cazurile nou apărute, germenii implicaţi şi tratamentul aplicat pentru fiecare situaţie.
Directorul medical al SJU Suceava a subliniat că rata scăzută a infecţiilor nosocomiale în SJU Suceava este determinată atât de investiţiile realizate în infrastructură, de igienizările efectuate, de utilizarea unor materiale dezinfectante şi antiseptice de calitate, dar şi de adoptarea unor măsuri de preîntâmpinare apariţiei acestora prin limitarea şi accesul controlat al vizitatorilor în spital.
Brădăţan a spus că utilizarea papucilor de unică folosinţă şi a halatelor de protecţie de către vizitatori este o altă modalitate de a se reduce, atât cât este posibil, contaminarea cu germeni patogeni.
Referindu-se la germenii patogeni care provoacă cel mai frecvent infecţii nosocomiale, medicul sucevean a precizat că aceştia sunt: Clostridium difficile şi stafilococul meticilino-rezistent arătând că tratamentul infecţiilor intraspitaliceşti nu este numai costisitor, ci şi de lungă durată.
El a subliniat că un rol important în prevenirea apariţiei acestor infecţii nosocomiale îl are şi igiena personală a fiecărei persoane.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimas-Cadariu, recunoaştea în urmă cu aproape două săptămâni că infecţiile intraspitaliceşti au afectat răniţii din Colectiv, din cauza imunităţii scăzute a acestora.
Ministerul a cerut ajutorul Intitutului de Boli Infecţioase, Matei Blaş pentru a testa spitalele din Capitală care au tratat pacienţii din Colectiv.(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de