Intră acum și în grupul de
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, s-a întâlnit miercuri seara cu studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava cărora le-a vorbit preț de o oră despre viața și activitatea lui Martin Luther King Jr., dar și despre probleme de actualitate precum criza refugiaților sau direcțiile spre care România trebuie să se îndrepte.
Evenimentul de înaltă ținută academică a avut loc în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV și a debutat cu intonarea celor două imnuri naționale, american și român, după care conf. univ. dr. Luminița Turcu, decan al Facultății de Litere şi Ştiințe ale Comunicării, a făcut introducerea Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
În discursul său, Luminița Turcu a ținut să explice că Martin Luther King Jr., o personalitate a Statelor Unite ale Americii, un aprig luptător pentru drepturile persoanelor de culoare, s-a născut în aceeași zi și lună cu poetul național al României, Mihai Eminescu. Făcând o asemănare între cele două personalități, Martin Luther King Jr. și Mihai Eminescu, decanul Facultății de Litere și-a exprimat dorința ca ziua de naștere a poetului să fie declarată zi de sărbătoare națională, așa cum se întâmplă și în America când este ziua de naştere a lui Martin Luther King Jr.
„Am un vis. Studenți ai universității noastre care sunt prezenți aici, poate vor deveni politicieni și își vor aminti această întâlnire și vor propune Mihai Eminescu – zi de sărbătoare națională”, a spus conf. univ. dr. Luminița Turcu.
Discursul ambasadorului Hans Klemm, în limba engleză, a fost unul cu adevărat motivațional, atât pentru studenți, cât și pentru profesori, înaltul demnitar prezentându-le aspecte din viața lui Martin Luther King Jr., filantrop, lider spiritual, activist civic şi câştigător al Premiului Nobel, un model pentru americani și nu numai.
„Astăzi, la aproape 50 de ani de la moartea lui Martin Luther King Jr., activitatea şi moştenirea acestui om extraordinar continuă să ne inspire. Apelul său la acţiune, la ajutarea semenilor şi la aplicarea principiilor fondatoare ale Americii, prin metode non-violente, ne cucereşte şi acum. Americani şi cetăţeni din întreaga lume îl privesc drept model atunci când, confruntându-se cu problemele lumii actuale, caută încurajare spirituală”, a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm.
El a mai declarat în fața studenților și profesorilor universității sucevene că a fost foarte impresionat de protestele tinerilor din întreaga țară după tragedia de la clubul bucureștean Colectiv. Ambasadorul a ținut să spună ceea ce s-a întâmplat în România, revolta tinerilor care au protestat pașnic pentru a cere schimbarea l-ar fi făcut pe dr. King foarte mândru.
„Am fost impresionat îndeosebi de pasiunea tinerilor care îşi doresc un viitor mai bun, unul în care statul de drept triumfă şi lupta împotriva corupţiei este regula. Sper că acei protestatari şi alţi oameni vor mărşălui din nou către secţiile de votare atunci când va sosi momentul să-şi exercite puterea supremă, votul, pentru a alege persoane care vor fi lideri responsabili ai acestei naţiuni şi conducători ai cetăţenilor săi”, a mai spus Hans Klemm, exprimându-și convingerea că România a făcut un pas imens către un viitor extraordinar.
După discursul ținut în fața unei săli pline, ambasadorul american a răspuns întrebărilor studenților cu privire la activitatea lui Martin Luther King Jr., dar și la teme de actualitate, din politică sau economie.
Întrebat despre situația imigranților din Europa și dacă aceștia ar avea nevoie de un Martin Luther King Jr. al lor, Hans Klemm a răspuns că nu le va fi deloc ușor să se integreze, iar toate țările europene trebuie să conlucreze pentru a-i integra. De asemenea, ambasadorul SUA la București a declarat că și România are un rol foarte important în acest sens.
Cât despre provocările actuale ale țării noastre, ambasadorul SUA în România a spus că țara noastră are nevoie de o viziune.
Hans Klemm a precizat că după Revoluția din decembrie ‘89, scopul țării a fost să se integreze în NATO și Uniunea Europeană, iar după ce aceste două lucruri s-au întâmplat, România nu a mai continuat să-și fixeze ținte, ci a stagnat.
Ambasadorul SUA a precizat că este nevoie să ne gândim la viitor și să visăm la lucruri mari, chiar să ajungem la situația economică din Franța, una din principalele resurse ale României fiind oamenii. (Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de