Intră acum și în grupul de
Cea de a treia ediţie a dezbaterii “Opreşte cancerul de col uterin!”, desfăşurată, miercuri, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, a reunit medici de familie, medici ginecologi, psihoterapeuţi, reprezentanţi ai unor instituţii publice, femei care au reuşit să învingă cancerul cervical, dar şi persoane interesate de modalităţile de prevenire a acestei maladii.
Unul dintre moderatorii dezbaterii, jurnalista Adriana Dascălu Bulină, a declarat că întâlnirea oferă posibilitatea persoanelor interesate să afle de la specialişti cât mai multe informaţii despre prevenirea cancerului de col uterin, dar şi cum pot fi ajutate persoanele diagnosticate cu această boală să facă faţă mai uşor situaţiei.
“Întâlnirea are şi un caracter umanitar, aşa cum cred că v-am obişnuit şi de la primele două ediţii, o bolnavă de cancer de col uterin, care se confruntă cu probleme financiare, va primi o sumă de bani graţie donaţiilor celor prezenţi”, a spus Adriana Dascălu Bulină.
Ea a prezentat datele statistice furnizate de DSP Suceava cu privire incindenţa bolii şi modul în care se derulează în judeţul Suceava programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin.
În anul 2015, peste 2200 de sucevence au efectuat testul Babeş-Papanicolau în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin
Potrivit statisticii DSP Suceava, în anul 2015, au fost luate în evidenţă 69 de cazuri noi de cancer de col uterin din care 26 din mediul urban şi 43 din mediul rural, faţă de anul 2014 când au fost depistate 74 de cazuri noi.
Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin a debutat în România din noiembrie 2012, iar în cadrul acestui program au fost testate gratuit 2083 de sucevence în anul 2014, în timp ce în anul 2015 au fost testate 2245 de femei.
Conform datelor DSP Suceava, din cele 2245 de femei care au fost testate în anul 2015, la 118 s-au depistat anomalii ale testului, investigaţiile fiind ulterior aprofundate, iar pacientele au fost îndrumate spre medici specialişti pentru terapie.
În judeţul Suceava sunt două reţele care derulează acest program naţional: Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalul municipal Fălticeni, în cadrul celor două reţele activează 87 de medici, care informează şi îndrumă femeile către cele nouă centre de recoltare a testelor ce sunt analizate în cinci laboratoare de specialitate.
La rândul său, cel de al doilea moderator al dezbaterii, Angela Zarojanu, a spus că acţiunea organizată la Suceava se înscrie în aria manifestărilor organizate în săptămâna dedicată prevenirii cancerului de col uterin, iniţiată de Asociaţia europeană de combatere a cancerului cervical.
“Ne gândim să furnizăm prin specialiştii care se află alături de noi informaţii utile pentru dumneavoastră. Această săptămână de combatere a cancerului cervical vizează trei direcţii principale: în primul rând populaţia, dumneavoastră, care având informaţiile necesare, puteţi să vă protejaţi, apoi prestatorii de servicii medicale, care trebuie să fie la curent cu ultimele cercetări şi să fie întotdeauna pe fază atunci când li se solicită ajutorul şi cel de-al treilea actor în această misiune de prevenire a acestei maladii cumplite este clasa politică, politicienii, întrucât, cu cât ştiu mai mult despre ceea ce trebuie făcut pentru prevenirea bolii, vor avea grijă să includă în programele de sănătate măsuri care să ajute populaţia să fie sănătoasă”, a spus Zarojanu
Testul Babeş-Papanicolau nu reprezintă “un disconfort major” pentru pacientă, iar un rezultat pozitiv nu conduce automat la un diagnostic de cancer de col uterin, ci la o aprofundare a investigaţiilor medicale, este de părere medicul primar Laura Coca
Medicul sucevean Laura Coca a prezentat modul în care pacientele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot beneficia de programul de depistare precoce a cancerului de col uterin subliniind rolul medicului de familie în a convinge pacientele să efectueze testul Babeş- Papanicolau.
Ea a spus că există medici de familie care sunt instruiţi să recolteze testele Babeş- Papanicolau, salutând, totodată, iniţiativa unor medici de familie din zone izolate ale judeţului, care au investit timp şi resurse financiare, pentru a se instrui în acest sens.
Medicul ginecolog sucevean a explicat că testul Babeş-Papanicolau nu înseamnă “un disconfort major” pentru pacientă, iar după recoltare testul este trimis pentru analiză unui laborator citopatologic, rezultatul testului fiind anunţat pacientei de către medicul de familie care, în cazul unui rezultat pozitiv, îndrumă pacienta spre un medic specialist.
Coca a arătat că un rezultat pozitiv la testul Babeş Papanicolau nu presupune că pacienta are cancer, ci că este necesară o aprofundare a investigaţiilor medicale.
Ea a mai spus că medicul specialist recomandă investigaţii suplimentare în urma cărora poate pune sau nu un diagnostic de leziune precanceroasă.
Medicul sucevean consideră că cel mai important beneficiu al programului naţional de screening îl constituie depistarea leziunilor precanceroase arătând că evoluţia cancerului de col uterin este “extrem de lentă”, boala “dă semnale din timp”, singura condiţie fiind ca femeile să efectueze, anual, testul Babeş-Papanicolau.
Programul de screening al cancerului de col uterin este un succes, chiar dacă necesită unele îmbunătăţiri, iar rezultatele se văd în timp, consideră coordonatorul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Suceava, medicul Cristian Irimie
La rândul său, medicul Cristian Irimie, coordonatorul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, a vorbit despre importanţa vaccinării anti HPV şi despre succesul programului naţional de screening al cancerului de col uterin.
Referindu-se la programul de vaccinare anti HPV, iniţiat în România în anul 2008, Irimie a spus că acesta a început “cu stângul” întrucât, fiind demarat în timpul campaniei electorale, s-a interpretat că această campanie de vaccinare e una politică, nimeni neavând răbdare să explice care sunt beneficiile vaccinării.
El a arătat că, ulterior acestui moment, a început o campanie de denigrare pe internet în care s-a decredibilizat ideea vaccinării anti HPV şi ideea vaccinării, în general.
Medicul sucevean a spus că în anii 2009-2010 s-a încercat o altă campanie de promovare a vaccinării anti HPV, care a fost supusă unei noi campanii de denigrare pe internet, iar Ministerul Sănătăţii a renunţat dirijând fondurile spre alte programe naţionale de sănătate.
Irimie consideră că în cazul programului de screening al cancerului de col uterin se poate vorbi de un succes, chiar dacă mai trebuie aduse unele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte organizarea, arătând rezultatele programului se văd încet, în timp, de aceea e nevoie de “răbdare şi tenacitate”.
“Cu ajutorul testului Babeş-Papanicolau se pot depista nu numai leziuni precanceroase, ci şi alte afecţiuni”, declară medicul Irina Badrajan
Medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, a spus că medicii de familie reprezintă primul eşalon la care se adresează femeile, iar aceştia încearcă să convingă pacientele să recurgă la măsura profilactică gratuită, indiferent dacă sunt asigurate sau nu.
Badrajan a explicat că programul de depistare precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani întrucât s-a constatat că aceste repere de vârstă sunt cele la care cancerul de col uterin poate să se manifeste.
Ea a spus că, din păcate, în România continuă să funcţioneze prejudecăţile, şi că femeia, cea care este preocupată permanent de binele familiei, are cea mai puţină grijă de ea.
Medicul sucevean a subliniat că unele dintre femeile care refuză recoltarea frotiului citologic spun fie că le este ruşine, fie că nu au nici un simptom, fie că nu doresc să afle ce au sau că în viaţa lor nu au decât un singur bărbat.
“E greu de lucrat cu aceste concepţii şi aici intervine puterea de convingere a medicului de familie să le facă să înţeleagă cât de bună este această determinare pentru viitorul sănătăţii lor”, a spus Badrajan adăugând că prin efectuarea testului Babeş- Papanicolau pot fi depistate nu numai leziunile precanceroase, ci şi alte afecţiuni genitale.
Referindu-se la campania de vaccinare anti HPV, medicul Irina Badrajan consideră că această a fost “prea bruscă”, fără să existe o campanie prealabilă de lămurire a populaţiei, iar prin instituirea acordului de vaccinare părinţii “s-au speriat”, înregistrându-se numeroase refuzuri.
“De ce să ceri acordul pentru o măsură de securitate publică?”, s-a întrebat medicul sucevean care a spus că în alte părţi ale lumii oamenii au mai multă încredere în decizia medicală.
Un alt medic de familie, Florin Haidamac, care îşi desfăşoară activitatea în comuna Şerbăuţi, a subliniat că succesul oricărui program de sănătate depinde de o mai bună educaţie pentru sănătate a populaţiei.
El a spus că deşi multe femei îşi iau informaţii medicale de pe internet, acestea trebuie confirmate de un medic.
Medicul de medicina muncii Mariana Stoleru consideră că nu toate informaţiile citite de pe internet sunt nocive, dar că sursele de informaţie trebuie să fie alese de pe site-uri ale unor instituţii medicale autorizate, subliniind că este important ca în şcoli să existe mai multe ore alocate educaţiei pentru sănătate.
Medicul Maria Bucşineanu de la Centrul de Planificare Familială din cadrul Policlinicii Areni a declarat că efectuarea unui test Babeş-Papanicolau este la îndemâna oricărei femei îndemnându-le să aibă grijă de sănătatea lor, să se inforneze, iar atunci când au nelămuriri să ceară ajutor.
Ea a spus că la Centrul de Planificare Familială Suceava s-au efectuat mereu aceste teste de depistare precoce a cancerului de col uterin arătând că pacientele care folosesc metode contraceptive sunt monitorizate şi în privinţa cancerului de col uterin.
“Nu orice infecţie cu virus HPV poate duce la cancer de col uterin”, consideră medicul ginecolog Dan Dumitrache
Vorbind despre cancerul de col uterin, medicul ginecolog Dan Dumitrache a atras atenţia că boala este gravă şi poate fi mortală dacă nu este depistată în timp util şi nu este tratată.
El a spus că nu orice infecţie cu HPV conduce automat la cancerul de col uterin, iar majoritatea infecţiilor cu HPV se vindecă cu sau fără tratament, arătând că sunt tulpini ale acestui virus care au risc oncogen crescut, care pot favoriza apariţia cancerului, iar altele cu risc oncogen scăzut.
„Vaccinurile împotriva HPV sunt cu câteva dintre tulpinile cu risc oncogen crescut şi nu-ţi oferă protecţie absolută în ceea ce priveşte infecţia cu virus HPV. O infecţie cu virus HPV poate să fie o dată în viaţă, de două ori, de cinci ori, de zece ori şi nu orice infecţie cu virus HPV poate duce la cancer de col uterin”, a subliniat medicul sucevean.
El a precizat că virusul HPV are „un tropism special” pe un anumit ţesut, cel mai vulnerabil, aşa cum s-a demonstrat până în prezent, fiind colul uterin.
Medicul sucevean a spus că diagnosticul de certitudine al cancerului de col uterin este exclusiv anatomo-patologic, iar odată confirmat acest diagnostic, se intră într-un protocol terapeutic şi atunci când diagnosticul este precoce şi se instituie tratamentul în timp util, boala este vindecabilă sută la sută.
Prezent la această dezbatere, preotul ortodox Adrian Dulgheru a spus că „suferinţa este la fel pentru fiecare om”, o realitate, dar, în acelaşi timp, „o taină”.
El a spus că atunci când omul află că are o boală gravă, cade într-o stare de neîncredere, de depresie, şi că încearcă să le dea curaj şi să-i întărească în credinţă, spunându-le că boala este un mod prin care Dumnezeu le vorbeşte, le transmite un mesaj.
Preotul Adrian Dulgheru a arătat că, după o perioadă, omul încearcă să-şi asume situaţia şi să se împace cu el însuşi, cu cei din jur şi cu Dumnezeu.
El a subliniat că, din păcate, au fost situaţii când bolnavi aflaţi în stadii avansate ale bolii au fost părăsiţi de prieteni şi, uneori, chiar de rudele apropiate.
Preotul sucevean i-a îndemnat pe oameni să aibă mai multă empatie şi înţelegere faţă de persoanele aflate în suferinţă şi “să se roage pentru ei şi împreună cu ei”.
În cadrul dezbaterii, Oana, o luptătoare curajoasă împotriva acestei maladii, a avut un mesaj optimist spunând că numai cu o “atitudine potrivită” se poate reuşi în lupta cu cancerul.
Ea a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături în ultimii doi ani, din momentul aflării diagnosticelor şi pe parcursul perioadei de tratament şi de refacere, arătând că sprijinul constant al familiei şi al prietenilor a ajutat-o să treacă mai uşor peste perioada “de foc”.
Oana a spus că boala a ajutat-o “să vadă” în interiorul său, găsindu-şi astfel curajul, puterea şi voinţa să lupte.
Acţiunea “Opreşte cancerul de col uterin!” a fost organizată de Televiziunea Intermedia Suceava cu sprijinul Asociaţiei SEVA, al Centrului Cultural Bucovina şi al Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de