Intră acum și în grupul de
Peste cinci sute de forestieri suceveni au mărșăluit, luni, pe străzile din municipiu, după care și-au strigat nemulțumirile în fața Palatului Administrativ.
Protestatarii au venit cu o fanfară, un sicriu și o cruce și au scandat lozinci prin care solicitau demiterea conducerii Romsilva, dar şi că-şi doresc să lucreze în ţară.
Participanţii la mitingul de protest aveau pancarte cu mesaje de genul „Afară cu Holţu din ţară”, „Holzindustrie urmăreşte să falimenteze firmele din România”, „Carburantul se ieftineşte, coaja voastră se scumpeşte”, „Jos dictatura Romsilva”, dar şi caricaturi care acuză înţelegeri între RNP Romsilva, Ministerul Mediului şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer.
Vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina,Ciprian Muscă, a declarat că protestul a fost organizat pentru ca revendicările depuse la guvern în urma mitingului forestierilor de săptămâna trecută să fie soluţionate.
El a spus că Guvernul a anunţat că va face modificări în ceea ce priveşte Regulamentul de valorificare a masei lemnoase şi că forestierii aşteaptă să vadă dacă acestea sunt în acord cu ceea ce s-a stabilit în urma negocierilor.
El a cerut şi ca Direcţia Silvică Suceava să anuleze licitaţia de masă lemnoasă care este organizată în condiţiile actualelor reglementări şi să aştepte noile prevederi ale regulamentului.
Ciprian Muscă a mai spus că nu este normal ca Direcţia Silvică Suceava să lanseze o nouă licitaţie în aceleaşi condiţii care au generat protestele.
O delegaţie a protestatarilor a depus la Prefectura Suceava lista cu revendicările lor, iar o parte dintre participanţii la protest au pichetat sediul Direcţiei Silvice Suceava.
Forestierii suceveni au anunţat că vor relua protestele din 9 februarie dacă revendicările lor nu sunt soluţionate.
Executivul va modifica, prin hotărâre de guvern, regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, iar Romsilva va revizui mecansimul de stabilire a preţului de pornire la licitaţii pentru deblocarea rapidă a tranzacţiilor de masă lemnoasă.
Modificarea legislaţiei, iniţiată de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, şi revizuirea mecansimului de stabilire a preţului au fost convenite de un grup de lucru care s-a constituit vineri pentru a identifica soluţiile la problemele generate de blocarea tranzacțiilor de masă lemnoasă, informează Guvernul, printr-un comunicat de presă.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Consiliului Concurenței și ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
Reprezentanţi ai industriei lemnului au protestat la începutul săptămânii, susţinând că Romsilva a crescut cu 300% preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, motiv pentru care acestea au fost boicotate, creându-se un blocaj, în timp ce regia susţine că preţurile sunt ca în 2015.
Ei au cerut adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire /de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015, adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic – pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.
De asemenea, Corpul de Control al primului-ministru a început o acţiune de control la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva vizând activitatea din ultimii doi ani a instituţiei, a anunţat joi Guvernul. (R.N.B.)
Vezi mai multe FOTOGRAFII de la protestul forestierilor suceveni.
Intră acum și în grupul de