Intră acum și în grupul de
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a declarat, miercuri, că asigurarea asistenţei medicale permanente la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus, unde recent s-a înregistrat un focar de oreion, este absolut necesară întrucât populaţia şcolară a unităţii este numeroasă, iar elevii învaţă în două schimburi.
Zorescu a spus că DSP Suceava a transmis o adresă autorităţilor publice judeţene, precum şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava în care se arată necesitatea înfiinţării unui cabinet medical şcolar permanent la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus, în condiţiile în care în această unitate şcolară învaţă peste 2100 de elevi, dar şi ţinându-se cont de statutul de oraş al localităţii.
Ea a subliniat că, potrivit OUG 162/ 2008, asigurarea asistenţei medicale şcolare reprezintă una dintre obligaţiile autorităţilor publice locale, iar pentru realizarea acestui obiectiv autorităţile locale din oraşul Vicovu de Sus ar trebui să aprobe înfiinţarea unui cabinet medical şcolar la Liceul Tehnologic”Ion Nistor” şi să includă în organigramă un post de medic de medicină şcolară şi un post de asistent medical.
Medicul epidemiolog sucevean a spus că dacă Primăria Vicovu de Sus va aproba înfiinţarea cabinetului medical, DSP Suceava va solicita Ministerului Sănătăţii finanţarea celor două posturi.
Ea a precizat că la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus s-a înregistrat un focar de oreion ce însumează 21 de cazuri, cu patru internări, majoritatea îmbolnăvirilor fiind la elevi din clasele a XI a şi a XII a, care nu au fost vaccinaţi împotriva acestei boli sau cărora li s-a administrat doar o singură doză de vaccin.
Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că primul caz de oreion a fost diagnosticat în data de 2 febuarie 2016, fiind luate măsurile specifice în focar.
Zorescu a mai spus că în unitatea şcolară s-au efectuat deja două dezinfecţii, iar autorităţile sanitare colaborează cu medicul de familie pentru monitorizarea stării de sănătate a elevilor.
Directorul Liceului Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus, profesorul Cătălin Angelo Bărbuţă, a declarat că a fost trimisă o adresă din partea unităţii de învăţământ către DSP Suceava pentru a se vedea care sunt paşii de urmat pentru înfiinţarea unui cabinet de medicină şcolară şi că urmează să fie înaintată o solicitare şi Primăriei din Vicovu de Sus, pentru a fi sprijiniţi în acest demers.
Bărbuţă a spus că mai multe clădiri vechi ale liceului au fost reabilitate prin programul “Campusuri şcolare”, lucrările fiind deja recepţionate, dar că la clădirile nou construite, unde mai sunt de efectuat câteva lucrări de finisare şi de dotare a acestora, nu s-a realizat încă recepţia lucrărilor.
Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, a declarat pentru NewsBucovina că Primăria va sprijini înfiinţarea unui cabinet medical în cadrul Liceului Tehnologic “Ion Nistor”, dar că este nevoie de o solicitare în acest sens venită din partea conducerii unităţii liceale, pentru a se putea face demersurile necesare.
Schipor a explicat că spaţiul care ar urma să aibă ca destinaţie cabinetul de medicină şcolară va putea fi amenajat după ce vor fi finalizate lucrările la campusul liceului.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de