Intră acum și în grupul de
Liderul Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, a avut dreptate când a anunţat că Ordonanţa privind salarizarea personalului bugetar nu este bine întocmită şi a spus că liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ceruse o întâlnire pentru marţi cu ministrul Muncii, Ana Costea, pentru a se discuta prevederi ale actului normativ.
Pădureţ a arătat, luni, într-un comunicat de presă, că în cazul ordonanţei privind salariile bugetarilor, că din cauză că în ceea ce priveşte textul actului normativ nu erau chestiuni concrete, iar mai mult ministrul Justiției dorea eliminarea austerităților în justiție (dar nu se știa costul și nici dacă nu implică alte înghețări), pe motiv că nu va semna OUG, Bogdan Hossu a solicitat expres să se convoace un Consiliul Național Tripartit – Dialog Social, pentru marți înainte de a stabili, miercuri, în guvern forma finală care se supune dezbaterii publice.
Guvernul a anunţat, miercuri, că a retras Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea urmând să aibă discuţii cu sindicatele pe textul actului normativ.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Guvernul va renunța la ultima formă a proiectului privind salarizarea bugetarilor și va încerca să redacteze un document acceptat de către partenerii sociali, dar în limitele bugetare existente.
El a precizat totodată că situația ministrului Muncii, care a transmis că va demisiona dacă nu i se acceptă proiectul, nu a fost discutată în ședința de guvern, fiind stabilit doar că Guvernul va avansa cu o altă abordare privind salarizarea bugetarilor.
„Luni, deja prim-ministrul i-a transmis ca ordonanța salarizării nu va fi luată în discuție în ședința de miercuri a Guvernului”, a spus Suciu, adăugând că nu poate explica motivul pentru care ministrul a amenințat, marți, cu demisia și că și premierul Cioloș a întrebat de ce a avansat ideea unui astfel de gest.
Traian Pădureţ a afirmat, luni, într-un comunicat de presă că în cadrul discuţiilor pe care liderii sindicali din zona Moldovei le-au avut la Vatra Dornei, referitor la legea salarizării unitare, în principal, conform celor prezentate de către Bogdan Hossu – care a participat în mod direct la negocieri – este vorba de suprapunerea primelor clase de salarizare, datorită creșterii salariului minim garantat în plată (cca. 30 clase la salariul de baza 1=1.250 lei), care se vor diferenția (probabil la o diferență de cca.10 lei între 2 clase succesive). Această măsură ar fi crescut salariile celor implicați cu 10% pana la 1%, având un efort bugetar de cca. 600.000 lei pe anul 2016
Conform prezentării, aceasta se face printr-o OUG care aplică modificările începând cu 1 august 2016 și îngheață situația pentru un an.
În discuțiile informale cu ministrul Muncii, au fost prezentate (verbal și neconfirmat) sursele financiare, susţine liderul sindical.
Acestea ar fi a) Înghețarea indemnizațiilor membrilor consiliilor locale și membrilor consiliilor județene la valoarea de acum (adică a salariului minim de 1.050 de lei) b) Înghețarea indemnizațiilor membrilor Parlamentului la valoarea de acum c) Scăderea indemnizațiilor de deplasare a parlamentarilor (de la 3% la 1%) d) Scăderea indemnizațiilor la personalul din justiție (ca la pct. c).
El adaugă că ar mai fi și alte masuri, dar nu au fost precizate.
Prin OUG se rezolvă tot ceea ce ar fi cerut ministerele ca și disfuncționalități, precizate în mod special:
1) diferențierea în primele 40 de clase, astfel ca să existe o minimă diferență între 2 clase succesive (la baza 1.250 lei pasul mediu ar fi de cca 50 lei, se pare că vor da ceva în jur de 10 lei)
2) persoane cu aceeași funcție și condiții, din aceeași unitate, vor fi egalizate (nu și între instituții)
3) încadrarea corectă funcție de vechime (N.B.)
Intră acum și în grupul de