Intră acum și în grupul de
Din păcate, Ministerul Muncii priveşte cetăţenii doar ca nişte cifre, a declarat, vineri, șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, arătând în cadrul ședinței CJ Suceava, că la Căminul pentru persoane vârstnice din Solca este o situaţie disperată în condiţiile în care de la sfârşitul anului trecut nu s-au mai alocat fonduri de la Ministerul Muncii pentru funcţionarea acestui cămin.
Potrivit lui Nechifor, este vorba de 70 de bătrâni din 35 de localităţi care sunt instituţionalizaţi în acest cămin care nu mai au căldură, electricitate şi nici hrană, cu riscul de a fi aruncaţi în stradă, iar datoriile se ridică la 150.000 de lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a fost mandatat de consilierii judeţeni suceveni să verifice, sâmbătă, situaţia Căminului de bătrâni din Solca.
Nechifor a spus că după ce va verifica, sâmbătă, situaţia exactă va propune alocarea unei sume de bani din fondul de rezervă, iar CJ Suceava urmează să se întrunească luni într-o şedinţă extraordinară pentru a adopta o hotărâre în acest sens astfel încât bătrânii să aibă sărbători pascale fericite.
„Nu am crezut că se mai poate aşa ceva în România”, a spus Nechifor care şi-a amintit că în urmă cu 20 de ani a mai fost o situaţie similară la Liteni cu un cămin de copii şi că atunci acestora li s-a asigurat traiul din ajutoare, iar ulterior acest cămin a trecut în administrarea Consiliului Judeţean.
Ulterior, într-o conferinţă de presă, Cătălin Nechifor şi-a exprimat speranţa că Ministerul Muncii se va sensibiliza faţă de situaţia acestor bătrâni.
El a spus că CJ Suceava va interveni prin fondul de rezervă după ce s-a constatat că nici Ministerul Muncii şi nici primăriile din localităţile de unde provin bătrânii nu au alocat fonduri.
„Guvernul ar trebui să se preocupe de îndată de această situaţie”, a spus Nechifor care a menţionat că Ministerul Muncii trebuie să asigure fonduri pentru funcţionarea căminului.
Întrebat dacă se aşteaptă ca banii alocaţi de urgenţă de CJ Suceava să fie recuperaţi de la bugetul de stat, Nechifor şi-a exprimat îndoiala.
„De la Guvern nimeni nu recuperează nimic”, a spus Nechifor.
Căminul pentru persoane vârstnice din Solca a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii, şi a funcţionat de la început la capacitate maximă.
Durata programului a fost până în octombrie 2015, când Ministerul Muncii a anunţat că acesta se prelungeşte cu încă doi ani, dar prelungirea nu a fost avizată de Ministerul de Finanţe.
În prezent, principala sursă de finanţare reprezintă 60 la sută din pensiile bătrânilor cazaţi, majoritatea având pensii sociale, iar şapte nu au nici un venit. Din cota din pensii se strâng lunar circa 30.000 de lei în condiţiile în care necesarul minim lunar de finanţare al căminului este de 98.970 de lei.
Guvernul a alocat în decembrie 2015 din Fondul de rezervă suma de 194.000 de lei, iar Consiliul Local Solca a alocat 100.000 de lei, dar fondurile s-au epuizat şi bătrânii trăiesc din mila publică.
Astfel, un preot le dă colaci primiţi ca pomeni, sâmbăta, iar localnicii le mai donează alimente.
Cei 32 de angajaţi nu şi-au primit salariile din luna martie.
Bătrânii instituţionalizaţi au nevoie de îngrijire zilnică, unii fiind imobilizaţi la pat. (N.B.)
Intră acum și în grupul de