Intră acum și în grupul de
Trei femei din Suceava au reclamat Poliţiei că în cursul zilei de sâmbătă au fost victime ale unor falşi medici care au încercat să le înşele prin metoda „Accidentul”, cum că rude ale lor au suferit accidente, au nevoie de bani pentru un transplant.
Potrivit Poliţiei Suceava o femeie de 85 ani din Suceava a reclamat că a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat ca fiind un medic şi i-a spus că fiica ei a fost victima unui accident de circulaţie, fiind internată în stare gravă şi având nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală, iar sub pretextul procurării unui plămân artificial, i s-a comunicat că este necesară suma de 40.000 lei.
Femeia i-a spus falsului medic că va vorbi cu cineva din familie şi a constatat că s-a încercat înşelarea ei.
Un alt caz a fost al unei femei de 73 ani din Suceava care a fost sunată de o persoană care s-a recomandat ofiţer de poliţiei şi i-a spus că fiul ei a avut un accident grav în S.U.A. Femeia a refuzat să continue discuţia şi i-a spus că ştie despre acest mod de operare al escrocilor.
O altă femeie, de 66 de ani, tot din Suceava, a fost apelată pe telefonul fix de o persoană care, a indus-o în eroare cu privire la faptul că, fiul ei şi familia acestuia au fost victimele unui accident rutier, fiind internaţi în stare gravă în spital.
Ulterior, alţi interlocutori care s-au prezentat ca fiind medici, i-au întărit această convingere, menţinând-o în eroare şi au determinat-o să înmâneze o sumă de bani, în două tranşe unei persoane care s-a prezentat în faţa blocului în care locuieşte.
În acest caz s-a deschis un dosar penal pentru înşelăciune, cercetările fiind continuate de poliţişti pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.
Poliţia Suceava precizează că în ultima perioadă infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda „accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.
„Mediatizarea permanentă a cazurilor dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.
Totuşi, în continuare, există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări”, se arată în comunicatul Poliţiei Suceava.
Poliţiştii subliniază că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare.
Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.(N.B.)
Intră acum și în grupul de