Intră acum și în grupul de
Un pacient care a fost internat, recent, la SJU Suceava, întrucât suferise un accident vascular cerebral acut ischiemic, a fost supus unui tratament medicamentos trombolitic şi unei proceduri intervenţionale de trombaspiraţie, această intervenţie minim invazivă fiind realizată în premieră la spitalul sucevean, dar şi în zona Moldovei.
Potrivit unui comunicat de presă, pacientul, în vârstă de 69 de ani, a fost adus cu o ambulanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava întrucât suferise un atac vascular cerebral acut ischiemic, cu o simptomatologie severă, cu hemiplegie pe partea stângă.
Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Mihaela Ciobanu şi medicul neuroradiolog intervenţionist Mihai jr. Creţeanu a decis în acest caz aplicarea celor mai moderne tehnici de tratament, atât medicamentos, cât şi intervenţional.
În urma investigaţiilor clinice şi paraclinice, dar şi a examinării angio-CT, s-a evidenţiat ocluzia unor vase foarte fine, de 2-3 mm.
Medicul neurolog Mihaela Ciobanu a instituit în cazul acestui pacient tratamentul medicamentos trombolitic, continuat apoi cu procedura de intervenţională de trombaspiratie, efectuată în sala de angiografie de medicul Mihai Creţeanu jr..
“Procedura de trombaspiraţie constă în tehnici de navigare prin interiorul arterelor creierului cu ajutorul cateterelor şi microcateterelor urmată de aspirarea trombului intracranian cu ajutorul unei pompe speciale, adică reperfuzarea arterei înfundate, câştigându-se astfel ţesut cerebral în locul ischemiei acute”, se precizează în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, procedura de trombaspiraţie a durat o oră şi jumătate, din echipa multidisciplinară făcând parte şi medicii ATI Lavinia Mirela Ştreangă şi Violeta Ştefan, precum şi medicul cardiolog Ramona Rusu.
La 14 zile de la efectuarea acestei proceduri, pacientul a fost externat din spital , “fără deficit major şi cu şanse foarte mari pentru o viaţă normală”.
Infrastructura performantă din cadrul SJU Suceava a permis realizarea acestei proceduri intervenţionale, întregul cost al intervenţiei, de aproximativ 5000 de euro, fiind suportat integral de spitalul sucevean.
“Această a fost prima procedura de acest fel realizată într-o instituţie medicală din Moldova. În acest moment acest gen de intervenţii se realizează doar în centre universitrare că Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara. Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este singurul centru judeţean unde tratamentul accidentului vascular ischemic este la standard internaţionale”, se arată în comunicatul de presă.
Procedura de trombaspiraţie se poate efectua în cazul pacienţilor cu atacuri vasculare cerebrale ischemice acute, dar nu mai târziu de 6 ore de la debutul simptomatologiei, iar de aceea medicii suceveni atrag atenţia asupra importanţei prezentării în timp optim la spital a pacienţilor cu AVC ischiemic acut, care poate salva pacientul şi poate diminua urmările negative ale accidentului vascular ischemic.
Unul dintre avantajele majore ale trombaspiraţiei îl reprezintă extragerea în totalitate a cheagului de sânge cu ajutorul sistemului de aspiraţie.
“Cel mai important este că s-a salvat o viaţă. Recuperarea şi şansa pacientului este uriaşă” susţin şeful Secţiei de Neurologie din cadrul SJU Suceava, Daniela Beatrice Neagu şi medicul neuroradiolog intervenţionist Mihai Creţeanu Jr.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de