(FOTO) Concursul “Șahul – Sportul Minții”, la prima ediție, la Liceul Tehnologic Cajvana


Intră acum și în grupul de

Elevii isteți de la Liceul Tehnologic Cajvana s-au așezat la sfârșitul săptămânii trecute în fața tablei de șah, în cadrul unei competiții de amploare ce a avut loc în incinta Căminului Cultural din orașul Cajvana.

Ediția I a concursului “Șahul – Sportul Minții”a fost organizată de Liceul Tehnologic Cajvana. în parteneriat cu Primăria orașului Cajvana și Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni, cu aprobarea doamnei inspector Marinela Cristina Cimpoeșu.

Participanții au fost coordonați de domnul director coordonator, profesor Nicolae Robu, domnul profesor de matematică, Mihai Dumbrăvanu, domnul profesor de educație fizică, Andrei Grigorean și domnul profesor de informatică Marius Crăciun Pîțu, care au reușit să ofere un cadrul amiabil și familiar concurenților precum și susținătorilor acestora.

Calculați în fiecare mutare, copiii au dovedit că au venit cu gândul la victorie. La competiție au participat peste 60 de elevi ai claselor I-X, semn că în Cajvana există interes pentru sportul minţii. Deși pasiunea pentru tabla cu 64 de pătrățele cere sacrificii, copii pasionați de acest joc sunt sprijiniți fie de părinți, fie de cadrele didactice.

„Șahul, din păcate, nu prea se studiază în școli. Copiii sunt mai puțin orientați spre jocul minții, în top fiind calculatoarele și televiziunea. De aceea, prin organizarea acestui concurs am urmărit să-i încurajez atât pe cei mici, cât și pe cei mari să nu își abandoneze visul, să comunice cât mai mult și să gândească analitic. Jocul de șah e ca și cum ai da un test la matematică, te concentrezi, e frumos”, a declarat Mihai Dumbrăvanu, profesor de matematică la Liceul Tehnologic Cajvana.

Andrei Grigorean, profesor de educație fizică la Liceul Tehnologic Cajvana, a adăugat:

„Sunt studii europene, studii mondiale prin care se arată foarte clar că practicarea șahului la vârste fragede, între 6-12- 15 ani, dezvoltă foarte mult personalitatea copilului.”

Câştigătorii au primit diplome şi premii consistente oferite de organizatori. Şahul românesc ocupă unul dintre primele 15 locuri din lume la numărul de premii câştigate în competiţiile internaţionale.

“Astăzi, am remarcat lecția de comportament a oamenilor mici, frumoși și deștepți care au aplicat strategii de joc bazate pe corectitudine, bun simț și profesionalism. Vom organiza cât mai des astfel de evenimente, creând astfel un cadru de competiție semiprofesionistă, cu deosebit interes în rândul elevilor”, a declarat Nicolae Robu, directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana. (Prof.înv.primar Seserman Lidia-Loredana, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana)


Intră acum și în grupul de