Un sfert dintre candidații suceveni la Bacalaureat au obținut certificate de utilizator experimentat la evaluarea competențelor digitale


Intră acum și în grupul de

Cei mai mulţi candidaţi suceveni au obţinut certificate de utilizator mediu, experimentat şi avansat la proba de evaluare a competenţelor digitale la Bacalaureat

Doar 378 de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator începător la proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat, alţi 10 nu au obţinut nici un calificativ, în timp ce 1.318 candidaţi au obţinut certificatul de utilizator mediu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Suceava, Cezar Anuţei,  a declarat, marţi, că în perioada 21 – 24 iunie 2016, s-a desfăşurat  proba D de evaluare a competenţelor digitale, din cadrul sesiunii iunie – iulie 2016 a Examenului Naţional de Bacalaureat,în cadrul căreia au fost evaluaţi 3.901 candidaţi.

Anuţei a spus că potrivit datelor centralizate de ISJ Suceava, din totalul candidaţilor evaluaţi, 1021, reprezentând 26,17 la sută, au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 1174  (30,09%) – certificatul de utilizator avansat, 1.318 (33,79%) – certificatul de utilizator mediu, 378 (9.69) – certificatul de utilizator începător, iar 10 (0,26%) sunt fără calificativ.

El a spus că alţi 1252  candidaţi şi-au recunoscut proba cu rezultate din sesiuni anterioare sau şi-au echivalat proba cu certificate ECDL sau CERTIPRO.

Pentru susţinerea probei D s-au înscris 4.000 de absolvenţi. Au fost prezenţi 3901 absolvenţi, iar 99 au absentat, a mai spus Anuţei.

COMPETENTE DIGITALE

De precizat este că în perioada 27 iunie-1 iulie se desfăşoară Proba C de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internatională, cei mai mulţi candidaţi suceveni susţin proba la limba engleză.

Potrivit ISJ Suceava, în sesiunea iunie-iulie 2016 a Examenului de Bacalaureat, pentru susţinerea probei C de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională s-au înscris 4399 de candidaţi din care  la limba engleză – 3821, la limba franceză – 541, la limba germană – 22, limba rusă – 2 şi la limba spaniolă – 13 candidaţi.

Conform sursei citate, alţi 853 de candidați suceveni au echivalat competențele cu certificate europene în cadrul unor examene cu recunoaștere internaţională sau au susţinut proba în serii anterioare.

Reamintim că potrivit Calendarului pentru sesiunea iunie-iulie a Examenului de Bacalaureat după desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională sunt prevăzute probele scrise care vor începe în data de 4 iulie cu proba la Limba şi literatura română (proba E)a) urmată de proba la Limba şi literatura maternă (proba E)b) care se va susţine pe 5 iulie,  apoi pe 6 iulie este prevăzută proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d).

Afişarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 12 iulie (până în ora 16.00), iar în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii (între orele 16:00-20:00).

Soluţionarea contestaţiilor este prevăzută pentru perioada 13 – 15 iulie, iar rezultatele finale se vor afişa în data de 16 iulie. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de