Intră acum și în grupul de
Liderul grupului PSD din Consiliul Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, că „Luna Diasporei” inițiată de Gheorghe Flutur este legată doar de viitoarele alegeri parlamentare de la sfârșitul anului, fiind la fel ca cea din 2008, când s-a organizat o întâlnire asemnănătoare fără urmare și fără nici un rezultat concret.
Nechifor a spus într-o conferință de presă că sucevenii din diaspora vin pe tot parcursul anului acasă și că atunci când vin în concediul de vară nu vin să se întâlnească cu politicieni în ședințe sterile.
El a menționat că Gheorghe Flutur a recunoscut că suma de 55.000 de lei pe care a alocat-o acestui eveniment este pentru „a ospăta” delegațiile de la București și pentru concertul cu Nicu Alifantis și crede că cei din diaspora merită mai mult.
Nechifor a spus că o întâlnire cu politicieni este ineficientă și că este nevoie ca cei din diaspora, care își permit, să fie convinși să investească în țara lor, dar nu numai în case noi, ci și în pensiuni, ferme, sau fabrici.
„De ce să fugim după investitori și nu să le explicăm celor din diaspora, care au posibilitatea, să investească aici. Discuțiile nu trebuie să fie în ședințe festive pentru că nimeni nu e interesat de așa ceva. Mai bine îi duc la proiecte de succes”, a spus Nechifor care a exemplificat că pot fi vizionate ferme vegetale sau zootehnice, pensiuni sau făbricuțe realizate prin proiecte cu finanțare europeană.
El consideră că cei din diaspora ar trebui să vorbească cu cei care au realizat proiecte de investiții de succes, decât cu oamenii politici, pentru că doar de la aceștia pot afla cum se pot accesa fonduri, care este birocrația, sau cum acționează piața.
„Ar fi bine să vadă condițiile reale, care e piața și să facă și ei la fel”, a spus Nechifor.
El a arătat că ținta Consiliului Județean Suceava este ca aceștia să vină să investească în țară capitalul câștigat afară și aceasta nu se poate face prin discursuri sterile pentru că nu se va rezolva nimic.
Proiectul „Luna Diasporei” se va desfășura în perioada 31 iulie-31 august și face parte din programul anual „Hai în Bucovina” care va fi anunțat în perioada următoare.
Proiectul „Luna Diasporei” va fi organizat de Consiliul Județean Suceava, de Muzeul Bucovinei și de Centrul Cultural „Bucovina”, instituții de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Suceava și se va derula într-o structură de acțiuni și activități cum ar fi redeschiderea Muzeului de lstorie, ca urmare a finalizării proiectului cu finanțare europeană „O clădire de patrimoniu- o clădire pentru mileniul Ill”, deschiderea unei expoziții permanente la Cetatea de Scaun a Sucevei, dar și acțiuni desfășurate în parteneriat cu instituții care sa preia din dezbaterea publică problemele diasporei, cum ar fi întălniri cu reprezentanți ai unor instituții și organisme de interes pentru problematica românilor din diaspora, invitați ai Consiliului Județean Suceava, între care ADR Nord Est Piatra Neamț, Camera de Comerț și lndustrii Suceava, Direcția Județeană de Evidența a Persoanelor Suceava, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Agenția de Plăți și lntervenție pentru Agricultură Suceava, Oficiul Județean pentru Finanțarea lnvestițiilor Rurale Suceava.
Mai mult, se vor organiza și acțiuni cultural – artistice care vor consta în recitaluri de muzică folk, prezentarea unor secvențe din piese de teatru cu caracter istoric, precum și promovarea conceptului denumit simbolic „le din Bucovina”.
(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de