Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului privat şi al Policlinicii Bethesda, medicul chirurg Ştefan Puşcaşu a anunţat, marţi, că au fost continuate investiţiile în aparatură performantă la Policlinica Bethesda fiind achiziţionate, recent, o trusă de endoscopie digestivă şi o trusă de recoltare de probe de sânge pentru analize, valoarea totală a investiţiei fiind de 75 000 de euro.
Puşcaşu a spus că într-o conferinţă de presă că aceste achiziţii în aparatură de ultimă generaţie sunt în beneficiul pacienţilor.
Medicul primar în gastro-enterologie și endoscopie digestivă, doctor în științe medicale, Liliana Croitoru a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că setul de endoscopie digestivă, gastrică și colonoscopie prezintă “multiple dotări performante”, respectiv sonda de investigație, sistemul de aspirare şi spălare în timpul investigaţiei şi accesoriile pentru endoscopia intervențională, ce permite extragerea polipilor şi efectuarea ligaturilor de varice esofagiene.
Croitoru a spus că sonda de explorare este mult mai subțire, poate fi suportată mult mai uşor de către pacient şi permite scurtarea timpul de investigație, creşterea confortului pentru pacient şi pentru medic, întrucât poate fi manevrată mult mai uşor şi pot fi abordate mai multe segmente ale tubului digestiv.
Ea a mai spus că trusa pentru endoscopie digestivă are și accesorii pentru endoscopie intervențională putând fi realizate polipectomii colonice, gastrice sau esofagiene, dar şi intervenții în cazul unor ligaturi de varice esofagiene.
Medicul sucevean a subliniat că aparatul este dotat și cu un sistem de biopsie ce permite recoltarea unui fragment mic de la nivelul leziunilor depistate în timpul investigaţiei, probele fiind trimise ulterior pentru analize anatomo-patologice.
La rândul său, biologul Mihaela Carceanu, specialist în biochimie şi managementul calității, a prezentat un dispozitiv care ajută la vizionarea venelor şi este folosit în sala de recoltare a probelor de sânge în vederea efectuării analizelor medicale.
Carceanu a spus că noul aparat aflat în dotarea Policlinicii Bethesda ajută personalul medical să-şi facă treaba mai uşor, mai eficient şi mai rapid.
Ea a explicat că dispozitivul Accu Vein foloseşte două lasere cu lumină infraroşie, care scoate în evidenţă hemoglobina din vene, apoi aparatul citeşte această informaţie, o prelucrează apoi este afişată o hartă a vascularizării venelor, iar operatorul poate să aleagă vena corectă pentru recoltarea de sânge.
Biologul sucevean a spus că acest dispozitiv, care a costat 5000 de euro, este foarte util în cazul nou-născuţilor, în cazul pacienţilor supraponderali, al celor cu vene greu vizibile sau cu pielea mai închisă la culoare, dar şi în cazul pacienţilor „care au frică de ac”.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de