Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Laurenţiu Leon Postolache a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că în cadrul verificărilor din cadrul Planului Naţional de Control al ANSVSA efectuate de inspectorii sanitari veterinari suceveni s-a depistat prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la o singură probă rezultată din sanitaţia unei carcasede bovină la un abator din judeţul Suceava.
Postolache a spus că inspectorii sanitari veterinari au identificat carcasa respectivă şi au dispus atât tratarea carcasei cu regim termic pentru distrugerea agentului patogen, cât şi dezinfecţia generală a abatorului.
El a mai spus că după efectuarea dezinfecţiei s-au recoltat noi probe de sanitaţie pentru confirmarea eficacităţii dezinfecţiei nemaifiind depistate alte probe pozitive.
Medicul veterinar sucevean a precizat că în acest caz “nu se poate vorbi de o culpă în ceea ce privesc procedurile de abatorizare”, cel mai probabil animalul respectiv ar fi putut avea colibaciloză şi ar fi fost purtător de Escherichia coli.
El a subliniat că verificările inspectorilor sanitari veterinari suceveni, ce sunt incluse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, au început în luna mai 2016 şi vor continua până la sfârşitul acestui an, pentru judeţul Suceava, controalele vizând prelevarea şi analizarea de probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de bovine.
Directorul executiv al DSVSA Suceava a spus că Escherichia coli este un agent patogen întâlnit atât la animal, cât şi la om arătând că sunt însă tulpini mai virulente, care pot afecta, în special, copiii şi persoanele vârstnice.
De precizat este că ANSVSA a prezentat, joi, rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 8 august-2 septembrie 2016.
Conform sursei citate, în cadrul acestui Plan Naţional de Control* au fost prelevate şi analizate în perioada menţionată un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt).
“Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Argeș, Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui”, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.
Conform sursei citate, în perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din proba rezultată din sanitaţia carcasei de ovină de la trei abatoare din judeţul Vâlcea; de la trei abatoare din judeţul Sibiu şi de la două abatoare din judeţul Bistriţa-Năsăud, precum şi din proba rezultată din sanitaţia carcasei de bovine la un abator din judeţul Suceava, din probe din carne tocată vită prelevată dintr-un magazin alimentar din judeţul Tulcea, din proba din cârnaţi amestec subţiri recoltate dintr-un magazin alimentar din judeţul Tulcea.
Totodată, prezenţa E-coli verotoxigenă a mai fost depistată la o probă recoltată din pastă de mici dintr-un restaurant din judeţul Caraş Severin, la proba recoltată din telemea de oaie dintr-o unitate din judeţul Olt, precum şi la o probă recoltată din lapte crud bovină de la o fermă din judeţul Prahova;
“Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se precizează în comunicatul ANSVSA. (Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de