Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a desemnat deja o persoană din cadrul instituţiei care va certifica prin semnătură copiile după originalele documentelor pe care trebuie să le prezinte medicii, dentiştii şi farmaciştii în vederea eliberării certificatelor de conformitate după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat eliminarea copiilor legalizate din procesul de recunoaştere a calificărilor.
Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că potrivit unei adrese a Ministerului Sănătăţii, începând din data de 20 septembrie 2016, medicii și farmaciștii care solicită eliberarea certificat de conformitate pentru a le fi recunoscute calificările în celelalte state ale Uniunii Europene pentru profesiile de medic, dentist şi farmacist nu mai trebuie să prezinte la Direcțiile de Sănătate Publică copii legalizate după documente.
Zorescu a spus că DSP Suceava a desemnat deja o persoană din cadrul instituţiei care va certifica sub semnătură copiile după originalele documentelor prezentate de medici şi farmacişti în procesul de recunoaştere a calificărilor.
Ea a mai spus că de la începutul acestui an şi până în prezent la DSP Suceava s-au înregistrat 17 solicitări privind eliberarea certificatelor de conformitate, respectiv 16 solicitări aparţin unor medici, iar una unui farmacist.
Zorescu a precizat că cinci astfel de solicitări au primit deja răspuns afirmativ din partea Ministerului Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, dat publicităţii în cursul zilei de luni, a fost eliminată copia legalizată din procesul de recunoaștere a calificărilor.
În comunicatul de presă se precizează că pentru a fi recunoscute calificările româneşti în celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru profesiile de medic, medic dentist şi farmacist, se vor depune copii nelegalizate ale următoarelor documente: diploma de licenţă, respectiv diploma de medic, medic dentist/medic stomatolog sau farmacist;
foaia matricolă a diplomei de licenţă sau după caz a diplomei de medic, medic dentist/medic stomatolog sau farmacist; diplomă de Bacalaureat; carnetul de rezident; carte de muncă; documentele de schimbare a numelui (ex.certificat de căsătorie), contract/contractele individuale de muncă/contractele de voluntariat şi sau/actele adiţionale ale acestora.
“La depunere, copiile nelegalizate vor fi însoţite obligatoriu de originale şi vor fi certificate sub semnătură de persoana desemnată din cadrul DSP să primească aceste dosare. După certificare, originale se restitue titularilor. În cazul în care o persoană aduce totuși o copie legalizată după document, atunci instituţia administraţiei publice centrale este obligată să o accepte. Solicitanţii au în continuare obligaţia de a depune celelalte acte necesare eliberării documentelor de conformitate în formatul solicitat şi până în prezent”, se precizează în comunicatul de presă al MS.
Conform sursei citate, solicitanţii care prezintă documente emise de alte state membre ale UE sau state terţe ( spre exemplu diploma de bacalaureat sau certificatul de căsătorie, etc.) acestea vor fi însoţite de traducerea în original în limba română.
“Măsura intră în vigoare marți, 20 septembrie, și se înscrie în acțiunile Executivului României de simplificare și debirocratizare a interacțiunii cetățenilor cu administrația publică”, se mai arată în comunicatul de presă. (Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de